ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ποια είναι η Μεράλ Ακσενέρ και πόσο μπορεί να απειλήσει τον Ταγίπ Ερντογάν

Ποια είναι η Μεράλ Ακσενέρ και πόσο μπορεί να απειλήσει τον Ταγίπ Ερντογάν
AP Photo

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για τη Μεράλ Ακσενέρ και τις εκλογές στην Τουρκία.

Την έχουν χαρακτηρίσει «η Μαρί Λεπέν της Τουρκίας» εξαιτίας της απόφασής της να συνεργαστεί στο παρελθόν με τους Γκρίζους Λύκους. Η κίνησή της να αποχωρήσει από το τραπέζι των έξι, σπάζοντας τη συμμαχία και την κοινή γραμμή με τα πέντε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης διότι διαφώνησε με το να οριστεί ο Κιλιτσντάρογλου κοινός υποψήφιος, δεν πέρασε απαρατήρητη στους πολιτικούς κύκλους διεθνώς.

Σε πρώτη ανάγνωση η αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ ευνοεί τον Ερντογάν διότι αποδυναμώνει την αντιπολίτευση. Όμως το γεγονός ότι διαχωρίζει της θέση της και στέκεται μόνη της απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν είναι κάτι που ενδεχομένως να αξιοποιήσει επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά στο μέλλον. Οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν ως υπολογίσιμη δύναμη και απασχολεί συχνά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με τις τοποθετήσεις της μπροστά στις κάμερες που θυμίζουν ψυχαγωγικό σόου, Από τις πιο χαρακτηριστικές εμφανίσεις της είναι όταν πήγε στη τουρκική εθνοσυνέλευση με ντομάτες, πατάτες και μήλα και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Ερντογάν για την ακρίβεια. «Ένα λίτρο γάλα τον Νοέμβριο του 2021 κόστιζε 7,13 λίρες, σήμερα η τιμή του έχει φτάσει τις 15,5 λίρες. Το ποσοστό αύξησης είναι 117,4%. Ένα κιλό ντομάτες ήταν 7,36 λίρες, σήμερα η τιμή τους έφτασε στις 19,9 λίρες, δηλαδή η αύξηση σε ένα έτος έφτασε το 170,3%. Ένα κιλό μήλα κόστιζαν πέρυσι 5,38 λίρες, φέτος 14,9 λίρες, η τιμή τους αυξήθηκε 177%. Η τιμή ενός κιλού ζάχαρης αυξήθηκε 247,4%» ήταν η τοποθέτησή της και καταχειροκροτήθηκε.

Πιστή μουσουλμάνα ασφαλώς η Ακσενέρ διαθέτει ακαδημαϊκή καριέρα, είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, με μεταπτυχιακό στις Κοινωνικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και διδακτορικό στην Ιστορία. Μπήκε στην πολιτική το 1994, με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τανσού Τσιλέρ. Όταν μάλιστα το 1997 ο στρατός προσπάθησε να ρίξει την κυβέρνηση, κατηγόρησε τους στρατηγούς για πραξικόπημα. Για τη στάση της τότε, ένας εξ αυτών είχε απειλήσει ότι θα τη σουβλίσει σε “λαδωμένο παλούκι”. Το 2007 εντάχθηκε στο Εθνικιστικό Κίνημα, στους Γκρίζους Λύκους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τον οποίο όμως συγκρούστηκε το 2016, ασκώντας κριτική στην ολοένα και πιο στενή ταύτιση του κόμματος με τον Ερντογάν. Η ανταρσία της την έθεσε εκτός κόμματος, αύξησε όμως την αναγνωρισιμότητά της. Το καλοκαίρι του 2016 άρθρο των Financial Times τη χαρακτήριζε ως «τη μόνη πολιτικό στην Τουρκία που ταράσσει τον Ερντογάν».

Τον Οκτώβριο του 2017 ίδρυσε το «Καλό Κόμμα» και υπήρξε κεντρική αντιπολιτευτική φιγούρα στο δρόμο για το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος του περασμένου Απριλίου, ασκώντας οξεία κριτική στον τούρκο πρόεδρο.

Στην Αθήνα αλλά και στην Ουάσιγκτον παρακολουθούν πώς κινείται η Ακσενέρ και τις μετρήσεις της τουρκικής κοινής γνώμης. Διότι το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου. Όσο και αν ο Ερντογάν φαίνεται να έχει ισχυρό προβάδισμα κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι συμμαχίες μπορεί να προκύψουν στο μετεκλογικό τραπέζι. Και όπως φαίνεται η Ακσενέρ θα έχει σίγουρα μια θέση σε αυτό.