ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Πώς προετοιμάζεται ο Μενέντεζ για τη μεγαλύτερη δικαστική μάχη της ζωής του

Πώς προετοιμάζεται ο Μενέντεζ για τη μεγαλύτερη δικαστική μάχη της ζωής του

Χωρίς να κρυφτεί από τα μέσα ενημέρωσης που τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ έχουν σπεύσει να τον καταδικάσουν, ο Ρομπερτ Μενέντεζ στάθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και δήλωσε αθώος.  

«Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται εναντίον μου είναι ακριβώς αυτό – ισχυρισμοί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σε ένα κοινοτικό κολέγιο όχι μακριά από το μέρος όπου μεγάλωσε, παιδί Κουβανών μεταναστών.

«Αναγνωρίζω ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μάχη που έχω δώσει μέχρι τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, αναμένει ότι «όχι μόνο θα αθωωθώ, αλλά θα εξακολουθήσω να είμαι ο παλαιότερος γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ».

Σύμφωνα δε με την New Jersey Globe, ο κουβανικής καταγωγής πολιτικός θα είναι εκ νέου υποψήφιος το 2024. Με σιγουριά μιλώντας πρώτα στα αγγλικά και μετά στα ισπανικά, επανέλαβε μεγάλο μέρος του μηνύματος που εξέδωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου.

Συγκεκριμένα, είπε ότι είναι βέβαιος ότι η υπόθεση θα επιλυθεί ευνοϊκά και προέτρεψε για υπομονή «ώστε να επιτραπεί η παρουσίαση όλων των γεγονότων». Σε σχέση με τα χρήματα, τόνισε πως πάντα κρατά χρήματα στο σπίτι λόγω παράδοσης της οικογένειάς του. «Ακούγεται παλιομοδίτικο, αλλά αυτά τα χρήματα προέρχονται από τους μισθούς μου, είναι νόμιμα και είναι δηλωμένα στην εφορία», ανέφερε.

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα έχει κάνει για τους πολίτες στο Νιου Τζέρσεϊ , και σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Επανέλαβε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει σταθεί απέναντι σε δικτάτορες όπως του Ιράν, της Τουρκίας και της Κούβας.

Η δήλωση του Μενέντεζ έρχεται στον απόηχο κλήσεων από τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι και μια ομάδα στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος οι οποίοι ζήτησαν δημοσίως την παραίτησή του. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις με την υπόθεση Μενέντεζ και εάν θα έχει επίπτωση στις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την Τουρκία σε ο,τι αφορά τα F-16.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν ότι θα σεβαστούν ασφαλώς το αποτέλεσμα των ερευνών της Δικαιοσύνης, αλλά ότι σαφέστατα είναι ένα πολιτικό πλήγμα για την Ελλάδα, αφού ο Αμερικανός γερουσιαστής με τις καίριες παρεμβάσεις του έχει στηρίξει, ξεκάθαρα και εμπράκτως τις ελληνικές θέσεις.

«Ο Μενέντεζ δεν υπήρξε απλά φίλος της Ελλάδας και του Ελληνισμού, αλλά από εκείνους τους γερουσιαστές και από εκείνους τους βουλευτές, από τα μέλη του Κογκρέσου που προσπάθησαν να βάλουν όρια στην ισχύ και στην επιρροή της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε πάρα πάρα πολύ, ο Κώστας καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο .

Αυτή η τοποθέτηση αποτυπώνει την αντίληψη μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης στην Ελλάδα πολύ περισσότερο που στην Τουρκια πανηγυρίζουν για την -θεωρητικά- πτώση του φιλέλληνα γερουσιαστή.