ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το κρυφό χέρι πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ - Ο ρόλος της Τουρκίας

Το κρυφό χέρι πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ - Ο ρόλος της Τουρκίας

Διεθνείς αναλυτές συμφωνούν ότι η επιχείρηση της Χαμάς ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη

H 7η Οκτωβρίου 2023 πήγε το Παλαιστινιακό δεκαετίες πίσω, καθώς μέχρι εκείνη την ημερομηνία υπήρχαν κράτη που επανεξέταζαν τη σύνδεση ή την υποστήριξή τους προς τη Φάταχ ή η Παλαιστινιακή Αρχή. Στις 8 Οκτωβρίου 2023, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς ο Αλί Μπαρακά παραχώρησε συνέντευξη στο Russia Today και η συνέντευξη μεταφράστηκε από το Middle East Media & Research Institute.

Στη συνέντευξη ο Μπαρακά της Χαμάς επιβεβαιώνει ότι η οργάνωσή του ειδοποίησε χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία εκτός από τη Χεζμπολάχ και άλλες για την αιφνιδιαστική της επίθεση στο Ισραήλ. Λίγες ημέρες αργότερα, στη σύνοδο υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που αρνήθηκε να καταδικάσει ως τρομοκρατική ενέργεια τις επιθέσεις της Χαμάς.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει το θέμα, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες με τις οποίες επικοινώνησε η Xαμάς μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη της αιφνιδιαστικής επίθεσης. Διεθνείς αναλυτές συμφωνούν ότι η επιχείρηση της Χαμάς ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη και ότι είχε την υποστήριξη άλλων διεθνών παικτών. Ήδη έχουμε δηλώσεις των ηγετών του Ιράν που χαίρονται για την επίθεση κατά των Ισραηλινών. Η επίθεση της Χαμάς είχε σχεδιαστεί και οργανωθεί εδώ και πολύ καιρό με την συμμετοχή του Ιράν, της Χεζμπολάχ και ενδεχομένως του Κατάρ, της Τουρκίας και της Ρωσίας. Μία εξήγηση είναι ότι έγινε για να στρέψει η Δύση την προσοχή της στο Ισραήλ και να ξεχάσει προς το παρόν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε η Ρωσία να πετύχει τους στόχους της. Άλλωστε και ο πρόεδρος Πούτιν αποφεύγει να καταδικάσει την Χαμάς, δεδομένου ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με το Ιράν, την Χεζμπολάχ και τον Ερντογάν. Οι Αμερικανοί πήρανε ξεκάθαρη θέση.

Ομως ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει καταδικάσει το Ισραήλ στο παρελθόν για προστασία των πολιτών του από τρομοκρατικές επιθέσεις, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια δοκιμασία που μπορεί να υπονομεύσει τη νομιμότητα του διεθνούς δικαστικού οργάνου εάν δεν ενεργήσει αποφασιστικά και γρήγορα κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Αυτές οι οργανώσεις και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν συμμετείχαν συλλογικά σε κάτι που θα μπορούσε να περιγραφεί μόνο ως εθνοκάθαρση, επειδή τουλάχιστον το 98% των θυμάτων της ήταν Εβραίοι.