ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τα «δώρα γενεθλίων» του Ερντογάν στον Μητσοτάκη

Τα «δώρα γενεθλίων» του Ερντογάν στον Μητσοτάκη
Eurokinissi

Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν ανταπέδιδε το τηλεφώνημα με τις ευχές για τα γενέθλια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Άγκυρα του έκανε «δώρο» μια ΝΟΤΑΜ, ζητώντας από τη χώρα μας τη δέσμευση μιας μεγάλης περιοχής του κεντρικού Αιγαίου, κοντά στα Ψαρά, προκειμένου να διεξάγει αεροναυτικές ασκήσεις για σχεδόν δύο μήνες, από τώρα μέχρι και τα τέλη Απριλίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Άγκυρα.

Στο υπουργείο εξωτερικών πάντως επιμένουν να κρατούν χαμηλούς τόνους με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να δηλώνει με νόημα «για εμένα, το πιο εύκολο θα ήταν να βγω και να έχω και εγώ μία πολύ επιθετική ρητορική απέναντι στην Τουρκία. Ίσως αυτό να με καθιστούσε πιο δημοφιλή. Εντούτοις, εμένα δεν με αφορά το να είμαι δημοφιλής, αλλά μόνον επωφελής για την πατρίδα μου». Την ίδια στιγμή που ο Νίκος Δένδιας ταξίδευε στο Γερεβάν και έστελνε το μήνυμα για ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Αρμενίας.

Η ΝΟΤΑΜ δεν ήταν το μόνο δώρο που επεφύλαξε ο Ερντογάν. H Τουρκία προχώρησε σε νέα υπογραφή μνημονίου κατανόησης με τη Λιβύη παρά τη «χλιαρή» απαίτηση της διεθνούς κοινότητας αλλά και των λιβυκής κυβέρνησης για αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων. Τη συμφωνία υπέγραψε ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μονάδων του Λιβυκού Στρατού σε στρατιωτικούς τομείς και μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η είδηση μεταδόθηκε εκτενώς τόσο σε λιβυκά όσο και σε αραβικά μέσα, ενδεικτικό της διάθεσης του Λιβυκού στρατού να θέλει την Τουρκία εντός του εδάφους της και εμμέσως να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα όσο είναι σε ισχύ το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Άλλωστε, ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ότι η παρουσία τους στη Λιβύη αφορά στην «προστασία των τουρκικών συμφερόντων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και η λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων». Εδώ και τέσσερα χρόνια άλλωστε ο τουρκικός στρατός έχει εδραιωθεί σε αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στη δυτική Λιβύη μετά την επιτυχία τους να εκδιώξουν τις δυνάμεις του Χάφταρ από τη νότια Τρίπολη και όλες τις πόλεις δυτικά της πρωτεύουσας.

Εκπαιδευτικές ομάδες του τουρκικού στρατού συνεχίζουν να στρατολογούν μαχητές και στρατιωτικές ομάδες και ομάδες ασφαλείας από τον λιβυκό στρατό σε στρατόπεδα στα δυτικά της χώρας.

Σε δηλώσεις του το μέλος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Σαάντ Μουγιάμπ ο οποίος επικρίνει την έκκληση του ΟΗΕ για απόσυρση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη, είπε ότι «ποιος μπορεί να βγάλει τώρα τους Τούρκους από τη Λιβύη; Η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες και οι Τούρκοι έχουν τώρα ισχυρή παρουσία στη Μιτίγκα και κάποιες στρατιωτικές βάσεις στα ανατολικά αλλά και στα δυτικά της Λιβύης. Δεν νομίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σοβαρό και δεν νομίζω ότι αυτή η δήλωση θα κινητοποιήσει κάτι. Πρόκειται μόνο για μια διαδικασία που ανακατεύει την τράπουλα».

Στη γεωοπολιτική εξίσωση της περιοχής να μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι αναμένεται να επισκεφτεί την Άγκυρα και να ανταποδώσει την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Κάιρο.