ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Άγρια κόντρα κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες

Βουλή
Intime

Ήταν στραβό το κλήμα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το έφαγε κι ο γάιδαρος. Μετά τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, άναψαν νέες φωτιές στις σχέσεις της Πειραιώς με την Χαριλάου Τρικούπη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, για πρώτη φορά αποκάλυψε ευθέως το σχέδιό του όπως αυτός το οραματίζεται για κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ εις την οποία θα προτείνει ο ίδιος κάποιον εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό τον οποίο όμως θα τον αποκαλύψει μετά τις κάλπες. Αυτή του η δήλωση ήταν αρκετή για να υπάρχει αντίδραση από την κυβέρνηση. «Ο κ. Ανδρουλάκης λέει ψηφίστε με και πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη, υποστήριξε ότι η θέση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ για τον πρωθυπουργό «εκτός από θεσμική ασέβεια είναι και πολιτικά εξωφρενική».

Ο κ. Οικονόμου συνέχισε λέγοντας πως: «Η θέση ‘αν με ψηφίσετε, πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος χ’, δεν συνιστά μόνο πρόκληση απέναντι στην κοινή λογική, αλλά και στη δημοκρατική τάξη». Υποστήριξε επίσης ότι: «Ο κ. Ανδρουλάκης μας έχει συνηθίσει σε μία επιδερμική προσέγγιση των ζητημάτων και ασάφεια. Νοσταλγεί τη ρητορική και το ύφος της δεκαετίας του ‘80. Δεν μπορεί όμως κανείς να παραπέμπει στον άγνωστο Χ, εκτός αν θεωρεί ότι κόμμα του αναζητά απλώς ψήφο διαμαρτυρίας ή θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει την προειλημμένη απόφαση του για συμπόρευση με τον κ.Τσίπρα». Στο ερώτημα τελικά εάν είχε υπάρξει επίσημη πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη στον κ. Ανδρουλάκη για συνάντηση μετά την εκλογή του δεύτερου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι: «Ο πρωθυπουργός όπως ήταν και θεσμικά σωστό αμέσως μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη ζήτησε να συναντηθούν, αλλά υπήρξε πρωτοφανής περιφρόνηση». Στη συνέχεια επανέλαβε ότι: “Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη αυτοδύναμων κυβερνήσεων και ότι πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης λέει ψηφίστε το κόμμα μου και πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος Χ”. Έδειξε έτσι ποιο είναι το βαθύτερο άγχος του Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης ως νεοεκλεγείς αρχηγός είχε αρνηθεί τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό γιατί είχε προειλημμένες αποφάσεις για συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ ο κ. Ανδρουλάκης ισχυρίζεται ότι δεν δέχθηκε ποτέ κάποια θεσμική πρόσκληση από τον πρωθυπουργό: «Εγώ δεν είχα καμία θεσμική πρόσκληση. Αν ο κύριος Μητσοτάκης θεωρεί θεσμική πρόσκληση ότι ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων μου λέει να τα πούμε κάποια στιγμή, εγώ αυτό το θεωρώ ότι δεν είναι θεσμικά σοβαρό και να το επικαλείται και να το επικαλείται, να το επικαλείται δημόσια».

Η πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες παίρνει φωτιά και αναμένεται να κορυφωθεί λίγο πριν τις πρώτες κάλπες.