ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Θέλουν να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση σε ιδιώτες

Αλέξης Τσίπρας: Θέλουν να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση σε ιδιώτες

«Στις 7 Ιούλη η μάχη είναι ανοιχτή και θα την κερδίσουμε, γιατί προσερχόμαστε με τα πεπραγμένα μας, με την εντιμότητά μας και γιατί οι πολίτες ξέρουν ότι αυτή τη φορά ψηφίζουν για τη ζωή του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ ότι θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία και «προσπαθούν να μας βυθίσουν όλους στη λήθη».

Σχολίασε ότι προσπαθούν να πείσουν ότι το παιχνίδι έχει κριθεί και ότι πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Όμως υπάρχει και μια άλλη, ισπανική λέξη, η «ρεμοντάδα» και σημαίνει ανατροπή. «Ανατροπή και νίκη, είναι εφικτό αν το πιστέψουμε. Εμείς όμως δεν έχουμε μπροστά μας μόνο 90 λεπτά. Έχουμε 9 μέρες. Και κάθε λεπτό μετράει», είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο στόχος μας είναι σαφής και εφικτός. Αρκεί ο καθένας από μας, να πείσει άλλον έναν», σημείωσε, εξηγώντας: «αρκεί να φέρουμε στην κάλπη της ελπίδας, ο καθένας από μας, άλλον έναν άνθρωπο που θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτό τον τόπο».

«Ας αφήσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να εκβιάζουν και να απειλούν ότι θα εκδικηθούν την ελληνική κοινωνία αν δε τους δώσει μάλιστα λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή για να γίνουν ακόμη πιο ανεξέλεγκτοι, ακόμη πιο εκδικητικοί, ακόμη πιο αλαζόνες», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι στις εθνικές αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε όλοι μας την πορεία προς τα εμπρός χωρίς να αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο.

Είπε ότι «η Ελλάδα μας, είναι μια χώρα που χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ ενότητα και προοπτική για την επόμενη μέρα», ειδικότερα ότι «κάθε Ελληνίδα μάνα, χρειάζεται ασφάλεια για το μέλλον της και το μέλλον των παιδιού της. Κάθε Έλληνας εργαζόμενος, χρειάζεται προοπτική για ένα καλύτερο μισθό, για λιγότερα βάρη στις πλάτες του. Κάθε νέος Έλληνας, θέλει να μπορέσει ξανά να ονειρευτεί και να δημιουργήσει στον τόπο που γεννήθηκε». Σχολίασε ότι «αυτά δεν μπορούν να τα προσφέρουν οι άνθρωποι που μας δίχασαν, που μας πότισαν με το μίσος και το ψέμα. Που μας χώρισαν σε προδότες και εθνικόφρονες».

Τόνισε ότι «ο λαός μας μπροστά στο δίκιο του, το 2015, δεν κοίταξε ιδεολογικές και πολιτικές ταμπέλες. Δεν ζήτησε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Γι' αυτό ενώθηκε μαζί μας», προσθέτοντας ότι «χωρίς αυτή την πλατιά ενότητα, χωρίς αυτή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η χώρα θα βρισκόταν ακόμα στα χέρια του ΔΝΤ».

Η κυβέρνηση αισθάνεται δικαιωμένη γιατί κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τη κατάσταση πολιορκίας και άρσης κυριαρχίας, «εκεί που τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας «υπερήφανος που δεν αφήσαμε κανέναν μόνον του στην κρίση, αυτό δεν ήταν ταξική επιλογή, ήταν επιλογή δικαιοσύνης». «Σχέδιο μας», είπε, «είναι η Ελλάδα που προχωρά μπροστά. Σχέδιο μας μια Ελλάδα που θα τη χτίσουμε όλοι μαζί. Όχι μια Ελλάδα που ο καθένας θα προσπαθεί να επιβιώσει μόνος του».

Είπε ότι σήμερα ήρθε η ώρα να στηριχθεί η κοινωνική πλειοψηφία που έβαλε πλάτη. «Θέλουμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Και δε ξεχνάμε ότι την καταστροφική πενταετία 2010-2014, 1 εκατ. συμπολίτες μας βγήκαν στην ανεργία. Ούτε ότι επί των ημερών μας 400.000 ξανάπιασαν δουλειά. Ούτε ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 11%, Ότι 250.000 εργαζόμενοι έχουν πια καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες, γιατί επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» σημείωσε και τόνισε ότι «μπορούμε και έχουμε το σχέδιο η ανεργία να πέσει στα προ κρίσης επίπεδα την επόμενη τετραετία και η σταθερή εργασία να γίνει κανόνας».

«Έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Το κρίσιμο όμως είναι αυτόν τον δρόμο που να συνεχίσουμε να τον διαβαίνουμε προς τα μπρος. Όχι να κάνουμε αναστροφή και να γυρίσουμε πίσω. Πιστεύω ότι ο λαός δεν έχει πάρει μια τέτοια οδυνηρή απόφαση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε», είπε, «μια Ελλάδα που θα παρέχει ασφάλεια σε κάθε πολίτη με καθολική πρόσβαση όλων σε καλά δημόσια νοσοκομεία και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με καλά σχολεία και πανεπιστήμια για τη νέα γενιά. Με ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη που δεν αφήνει κανένα συμπολίτη μας στο περιθώριο. Με ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα». Μια Ελλάδα, σημείωσε, που θα «πρωταγωνιστεί στα μεγάλα διεθνή projects στην ενέργεια, στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό», που θα πρωταγωνιστεί στην υπεράσπιση των πανανθρώπινων αξιών.

Μια Ελλάδα «που κανείς δεν μπορεί να την απειλήσει και δεν θα δέχεται λεονταρισμούς, ούτε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τόσο για λογαριασμό της, όσο και για τους αδερφούς μας στην Κύπρο». «Γιατί η Ελλάδα είναι μια ισχυρή Ευρωπαϊκή χώρα. Με ισχυρότερες συμμαχίες και ερείσματα από ποτέ. Πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δύναμη σιγουριάς και ασφάλειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και φάρος της φιλίας και της ενότητας των λαών στα Βαλκάνια», σημείωσε.

«Μας είπαν προδότες», είπε, «γιατί αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος για το εθνικό συμφέρον. Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήμερα εγγυητής της δικής τους ασφάλειας είναι ο ελληνικός στρατός στη Βόρεια Μακεδονία, τα αεροσκάφη που επιτηρούν τον εναέριου χώρο της είναι της ελληνικής ΠΑ και όχι τα τουρκικά».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση επιθυμεί οι πολίτες να προσέλθουν στη κάλπη δίχως να σκέφτονται και δίχως να γνωρίζουν το πρόγραμμα και τις θέσεις των κομμάτων και ότι «αρνείται κάθε πολιτική αντιπαράθεση, αρνείται τη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, αποφεύγει κάθε αντιπαράθεση με εμένα προσωπικά».

Για την εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας για μείωση φόρων, σημείωσε ότι τώρα λέει ότι αυτό θα γίνει «από το '21 και βλέπουμε» και πως χρειάζεται ένα κύμα μεταρρυθμίσεων για να δελεάσει τους δανειστές να ρίξουν τα πλεονάσματα. Διερωτήθηκε γιατί να το κάνει αυτό αφού η κυβέρνηση, όπως είπε, ήδη έχει καταφέρει να τα ρίξουμε καταθέτοντας 5,5 δισ. από τη ρευστότητα που έχει συσσωρεύσει στα δημόσια ταμεία.

«Ακούμε ότι μέρος του "κύματος μεταρρυθμίσεων" θα είναι η εκ νέου αλλαγή του ασφαλιστικού, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως, είπε, «πρώτα τζογάρανε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο. Αργότερα στα δομημένα ομόλογα. Μετά κουρέψανε τα ομόλογα του δημοσίου με το PSI αφήνοντας άδεια τα ταμεία». «Ήρθαμε εμείς και ξανακάναμε βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και σταματήσαμε τις περικοπές» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «τώρα προαναγγέλλουν ότι θέλουν να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση σε ιδιώτες». Αυτό σημαίνει «ότι οι ασφαλισμένοι θα σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές για επικουρική ασφάλιση στο Δημόσιο Ταμείο. Και επειδή οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις σημερινές εισφορές, όταν αυτό θα συμβεί απλά δε θα υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις».

Κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις: «Πότε έλεγε αλήθεια; Όταν σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ έλεγε ότι πότε δεν έκρυψε πως σκοπεύει να μειώσει τις επικουρικές συντάξεις ή σήμερα που μας λέει μισόλογα;». Ρώτησε γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα το «κύμα μεταρρυθμίσεων».


«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κλείνουν συμφωνίες με ιδιωτικά συμφέροντα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και έθεσε το ερώτημα: «Θα αφήσουμε να υλοποιηθούν εις βάρος του ελληνικού λαού, για να θησαυρίζουν κάποιοι και η μεγάλη πλειοψηφία να έχει απώλειες;», για να σημειώσει ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί το μεγάλο ρεσάλτο στο δημόσιο ταμείο».

Λένε «λιγότεροι φόροι», αλλά εννούν λιγότερο κράτος. Λένε «περισσότερες δουλειές» αλλά εννοούν διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Λένε «ανάπτυξη», αλλά εννοούν ανάπτυξη για τους λίγους και τους εκλεκτούς, ανέφερε ο κ. Τσίπρας επιτιθέμενος στη ΝΔ.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί να εγγυηθούμε την επόμενη μέρα της πατρίδας μας», «η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία να βγει από μια δεκαετία πόνου, μπαίνοντας σε μια νέα δεκαετία ανάπτυξης, δικαιοσύνης και προοπτικής, έχει τη δυνατότητα την επόμενη 4ετία να κάνει άλματα προς τα μπρος. Είναι κρίμα να χάσουμε την ευκαιρία δίνοντας τα κλειδιά για το ταμείο -που τώρα είναι γεμάτο- σε αυτούς που το χρεοκόπησαν» συνέχισε.

«Αυτός ο αγώνας γίνεται να γυρίσει;», είπε ο κ. Τσίπρας. «Είναι καινούριος αγώνας αυτός, αφορά τη ζώη μας, η απάντηση είναι: ναι, μπορεί αυτός ο αγώνας να έχει θετική κατάληξη».

«Ο λαός έχει μπροστά του δύο εντελώς διαφορετικά πολιτικά σχέδια», σημείωσε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Είπε ότι είναι «αυτοί που θέλουν να γυρίσουν και τους έχει δοκιμάσει ο λαός δεκαετίες, διέψευσαν εκατομμύρια ανθρώπους, τους πλήγωσαν, ανάγκασαν ανθρώπους της μεσαίας τάξης, ανθρώπους 50 και 60 χρονών, να ψάχνουν ξανά για δουλειά, να περιμένουν μάταια για μια σύνταξη, τους γέμισαν χρέη και φόρους για να σωθούν τα τζάκια».

«Τώρα θέλουν να ξαναγυρίσουν ακριβώς οι ίδιοι να συνεχίσουν τα ίδια», είπε, προσθέτοντας ότι «ο λαός θα τους πει φτάνει πια, τώρα αποφάσιζουμε για τη ζώη μας. Στις 7 Ιουλίου, πρώτα η ζωή μας».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Ομιλία στην Τρίπολη

Όλοι μαζί γυρίσαμε τον τροχό της ιστορίας τον Αύγουστο του 2018. Όλοι μαζί βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Όλοι μαζί κάναμε ξανά την Ελλάδα δυνατή. Όλοι μαζί θα πάμε ενωμένοι μπροστά για την επόμενη μέρα. Ομιλία στην Τρίπολη. #ΤωραΣΥΡΙΖΑ #ΣΥΡΙΖΑ #ΠροοδευτικηΣυμμαχια #εκλογες #εκλογες2019

Geplaatst door Alexis Tsipras op Vrijdag 28 juni 2019