ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Εμπρησμός Marfin: Ειδική ομάδα της Κρατικής Ασφάλειας «βλέπει» εφτά πρόσωπα

Εμπρησμός Marfin: Ειδική ομάδα της Κρατικής Ασφάλειας «βλέπει» εφτά πρόσωπα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όταν το Μάιο του 2020 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έδινε εντολή να ανοίξει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης του εμπρησμού της τράπεζας Marfin το Μάιο του 2010, τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας γνώριζαν ότι έχουν μπροστά τους μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, χθες Τετάρτη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε μία λιτή ανακοίνωση ανέφερε ότι «από την Εισαγγελία Αθηνών διετάχθη προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Μαρφίν, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. Η διερεύνηση ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Μπορούν, ωστόσο, έντεκα χρόνια μετά τον εμπρησμό της Marfin, να βρεθούν νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τους δράστες; Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη απαντούν καταφατικά, ενώ αστυνομικοί που είχαν χειριστεί την υπόθεση στο παρελθόν εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ύστερα από την εντολή Χρυσοχοΐδη, πριν από ένα χρόνο, για αναψηλάφηση της υπόθεσης, συστάθηκε ειδική ομάδα στην Κρατική Ασφάλεια που ασχολείται αποκλειστικά με τον εμπρησμό της Marfin. Η ειδική ομάδα όλο αυτό το διάστημα επεξεργάστηκε τα στοιχεία που είχε η υπηρεσία από το παρελθόν, προσπαθώντας να εντοπίσει πτυχές της υπόθεσης που μπορεί να μην είχαν διερευνηθεί.

Η διαταγή προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Αθηνών δίνει από εδώ και πέρα τη δυνατότητα στην ειδική ομάδα της Κρατικής Ασφάλειας να προχωρήσει και σε άλλες προανακριτικές πράξεις για τη διερεύνηση της υπόθεσης, που μέχρι τώρα δε μπορούσαν να γίνουν (καθώς δεν υπήρχε εντολή από την Εισαγγελία). Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι για να διαταχθεί η προκαταρκτική χρειάστηκε να προσκομιστούν στη Δικαιοσύνη στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας μπαίνουν στο μικροσκόπιο εφτά άτομα. Από αυτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν τρεις περιπτώσεις υπόπτων (ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται –σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές- και πρόσωπα που δεν είχαν μπει στο «κάδρο» των βασικών υπόπτων κατά την προγενέστερη έρευνα).

Οι αστυνομικοί, ύστερα και από την διαταγή προκαταρκτικής εξέτασης, θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν στοιχεία για την ταυτοποίηση των δραστών του εμπρησμού. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν γνώση της προγενέστερης έρευνας για το φονικό εμπρησμό υποστηρίζουν, πάντως, ότι «θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη έρευνα, έντεκα χρόνια μετά τον εμπρησμό της τράπεζας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Μέτρα «ανάσα» για τους πολίτες - Με SMS στα καταστήματα - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις