ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Οι ψαράδες, ο τελωνειακός και το… χαρτζιλίκι – Πώς στήθηκε η χρυσή μπίζνα σε βάρος του Δημοσίου

Οι ψαράδες, ο τελωνειακός και το… χαρτζιλίκι – Πώς στήθηκε η χρυσή μπίζνα σε βάρος του Δημοσίου

Οχτώ ψαράδες, 7 ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, ένας λιμενικός κι ένας τελωνειακό είχαν στήσει μια καλά οργανωμένη απάτη σε βάρος του δημοσίου με ζημιά τουλάχιστον 180.000 ευρώ και κέρδη για τους ίδιους πάνω από 350.000 ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν μια ανώνυμη καταγγελία έφτασε μέσω email στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στις 4 Απριλίου του 2023.

Ο αποστολέας ισχυριζόταν ότι υπάλληλος στο τελωνείο Σταυρού Θεσσαλονίκης παρείχε συνδρομή σε ομάδα αλιέων της περιοχής προκειμένου να λαμβάνουν παράνομες επιστροφές φόρου καυσίμων ή να πωλούν λαθραία καύσιμα.

Σύμφωνα με την καταγγελία ο τελωνειακός είτε έκανε τα στραβά μάτια στους ελέγχους είτε ενημέρωνε τα μέλη για ελέγχους από τις αρμόδιες Αρχές, παίρνοντας φυσικά το "φακελάκι" του. Μάλιστα ο συγκεκριμένος είχε ενημερώσει στο παρελθόν ένα από τα μέλη για έλεγχο που θα έκανε το λιμενικό στο σπίτι του και σχετίζονταν με λαθρεμπόριο ενός τόνου πετρελαίου, με αποτέλεσμα ο ιδιώτης να συντάξει τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία πριν τον έλεγχο και έτσι να μην του βεβαιωθούν οι προβλεπόμενες παραβάσεις.

Οι αδιάφθοροι έχοντας όλες αυτές τις πληροφορίες στα χέρια τους ξεκίνησαν την έρευνα. Έγινε άρση τηλεφωνικού απορρήτου ενώ έμπειρα στελέχη ανέβηκαν στη Βόρεια Ελλάδα και ξεκίνησαν την διακριτική παρακολούθηση.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής οικονομική έρευνα (άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου), καθώς και σχετική αλληλογραφία με εταιρίες παροχής χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν νομιμοποίηση εσόδων από την εγκληματική τους δραστηριότητα. Τέλος, προκειμένου να υπολογιστεί το συνολικό ύψος των εικονικών φορολογικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν από τα μέλη των εγκληματικών ομάδων, συντάχθηκε σχετική Έκθεση Ελέγχου από αρμόδιους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Όπως διαπιστώθηκε η καταγγελία ήταν 100% αληθινή και προέκυψε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις ήταν όχι μια αλλά δύο και μάλιστα λειτουργούσαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη με κοινό όμως πεδίο δράσης.

Πώς έστηναν τον εικονικό ανεφοδιασμό των σκαφών με καύσιμα

Η πολύμηνη έρευνα έδειξε ότι οι ψαράδες με εικονικά τιμολόγια και δελτία αποστολής που τους έδιναν οι πρατηριούχοι καυσίμων κατάφερναν να τους βεβαιωθεί ψευδώς ότι έβαζαν καύσιμα στα σκάφη.

Τι κέρδιζαν;

Οι ψαράδες έπαιρναν χρήματα από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης καυσίμου ενώ οι πρατηριούχοι δεν απέδιδαν τον ΦΠΑ 24%.

Πώς επιτυγχανόταν ο εικονικός ανεφοδιασμός

Ο εικονικός ανεφοδιασμός των σκαφών επιτυγχάνονταν :

  1. Μέσω της ψευδούς βεβαίωσης ανεφοδιασμού των σκαφών στα αντίστοιχα Βιβλία Ατελείας με τη... βοήθεια του τελωνειακού.

2.Μέσω της έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων από τους ιδιοκτήτες/υπεύθυνους λειτουργίας πρατήριων υγρών καυσίμων.

3.Μέσω της πραγματοποίησης εικονικών τραπεζικών πληρωμών.

Καταλυτικός ο ρόλος λιμενικού και τελωνειακού

Η απάτη δεν θα μπορούσε να στηθεί αν τα μέλη δεν είχαν την εύνοια του τελωνειακού και του λιμενικού καθώς εκείνοι ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο του ανεφοδιασμού αλλά και τον έλεγχο του Ημερολογίου Γέφυρας σκαφών που αναγράφεται όλη η δραστηριότητα των αλιευτικών σκαφών (απόπλους, δρομολόγια, ανεφοδιασμός)

Έτσι τα μέλη εξασφάλιζαν την νομιμοφάνεια της διαδικασίας και φυσικά οι δύο υπάλληλοι έπαιρναν το χαρτζιλίκι τους. Ο τελωνειακός έβαζε στην τσέπη έως και 1000 ευρώ ενώ ο λιμενικός από 30 έως 100 ευρώ.

Τέλος αποθήκευαν καύσιμα τα οποία μεταπωλούσαν. Οι αστυνομικοί εντόπισαν σε φορτηγά δεξαμενές 25 τόνους καύσιμα.

Μιλούσαν με κωδικούς: Το υγρό πυρ, ο αδερφός και τα… μωρά

Χαρακτηριστικό για το πόσο οργανωμένοι και.... ενημερωμένοι ήταν, είναι το γεγονός ότι μιλούσαν με κωδικούς ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί.

Για παράδειγμα τα καύσιμα τα αποκαλούσαν ψάρια και υγρό πυρ, τα πιτόνια με καύσιμα: τελάρα, και μωρά. Την έκδοση του εικονικού φορολογικού στοιχείου: «Να σου βάλω βενζινούλες». Την ύπαρξη απόδειξης για να μετατραπεί σε εικονικό τιμολόγιο: «Βγήκε μια μεγάλη», τον τελωνειακό τον αποκαλούσαν ξάδερφο ή στακο, το χρήμα "λάδι" και τον δήθεν ανεφοδιασμό "κάναμε τελωνείο".

Το newsbomb σας αποκαλύπτει έναν από τους διαλόγους που τους "έκαψε". Τα μέλη μιλούν μεταξύ τους για τον ανεφοδιασμό...

ΜΕΛΟΣ Α. Χ :Για πετρέλαιο με είπαν. Έχεις;

ΜΕΛΟΣ Π. Α :Ναι ρε, αλλά δεν τα λέμε στο τηλέφωνο (γέλιο)

Και το.... λάδωμα των δύο υπαλλήλων.

ΜΕΛΟΣ Π. Ι : Ε… δώσ’ τονα τον Β. ένα χιλιάρικο, βαλ’ το σε ένα φάκελο και δωσ’ του να μου τον φέρει.

ΜΕΛΟΣ Τ. Α : Γιατί;

ΜΕΛΟΣ. Π. Ι : Θα ‘ρθει ο ξάδερφος.

ΜΕΛΟΣ Τ. Ν : Μάλλον το λάδι, είχα καιρό να τον δώσω λάδι, μάλλον.