ΕΛΛΑΔΑ

Τσιάρας για συνεπιμέλεια: Η καινοτομία του νομοσχεδίου προς το συμφέρον των παιδιών

Τσιάρας για συνεπιμέλεια: Η καινοτομία του νομοσχεδίου προς το συμφέρον των παιδιών

Για το νομοσχέδιο που αφορά τη συνεπιμέλεια και τις καινοτομίες που εισφέρει μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Όπως σημείωσε στην εκπομπή Direct του Τάκη Χατζή, «μετά από περίπου 40 χρόνια έχει αλλάξει η κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Είναι διαφορετικός ο σημερινός ρόλος της μητέρας – γυναίκας και όπως ο ρόλος του πατέρα – άνδρα, όπως και ο ρόλος του ίδιου του παιδιού σε σχέση με αυτό που ενδεχομένως βλέπαμε πριν από αρκετές δεκαετίες. Αυτό που ενδεχομένως κάναμε με το νομοσχέδιο που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα έρθει στη Βουλή είναι να προσδιορίζουμε με σαφή τρόπο την από κοινού γονική μέριμνα και των δύο γονέων για το παιδί».

Βασικός γνώμονας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Τσιάρας, είναι «το συμφέρον του παιδιού. Τίποτα παραπάνω».

«Και το κάνουμε ακριβώς γιατί όλες οι επιστημονικές μελέτες κατατείνουν στο γεγονός ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων, και των δύο γονέων, είναι παιδιά που προσαρμόζονται πολύ εύκολα σε μια δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα, είναι παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν πολλά ή ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα και είναι παιδιά τα οποία μπορούν να αντιμετωπίζουν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία τις δυσκολίες της ζωής» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Όλα αυτά μας οδήγησαν στην καταγραφή μιας πραγματικής ανάγκης, ότι πρέπει να αλλάξουμε μια πραγματικότητα η οποία αφορούσε σε παρελθόντα χρόνο και βεβαίως να αντιμετωπίσουμε μια σύγχρονη πραγματικότητα με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού», είπε και αναφέρθηκε στις τομές που εισάγει το δικαστήριο στο θέμα της συνεπιμέλειας: Η βασική καινοτομία του νομοσχεδίου, είναι η ένταξη μαχητού τεκμήριου που αφορά στο 1/3 του χρόνου της επικοινωνίας με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί.

Επιδίωξη είναι να βοηθήσουμε συνολικά και τα αντιδικούντα μέρη και την ελληνική κοινωνία, όπως και εάν εμπλέκεται ο καθένας σε αυτή τη διαδικασία, να υιοθετήσουν μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα, πηγαίνοντας στο πρώτο στάδιο στη διαμεσολάβηση, αλλά έχοντας μια γνώση ότι με βάση το μαχητό τεκμήριο θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία τα δύο μέρη, πριν φτάσουν στα άκρα. Με λιγότερες διαμάχες, τριβές, λιγότερες εντονότητες, θα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον».

Οι βασικοί παράμετροι

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «οι βασικοί παράμετροι, είναι:

  • ο πραγματικός ορισμός της από κοινού γονικής μέριμνας των δύο γονέων στο μεγάλωμα του παιδιού και στη λήψη των βασικών αποφάσεων του.
  • το μαχητό τεκμήριο το οποίο δίνει δυνατότητα στο δικαστή να ξεκινήσει από μια βασική αφετηρία προκειμένου να μοιράσει το χρόνο της επικοινωνίας μεταξύ των δύο γονέων.
  • το γεγονός ότι μπαίνει ένα κατά κάποιο τρόπο point system που αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να το πληροί η μία ή άλλη πλευρά, θα μπορεί να διαφοροποιηθεί η δικαστική απόφαση και μιλάω για πιο συγκεκριμένα γεγονότα όπως η μη αποπληρωμή της διατροφής, η μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων, η αποξένωση που κάποιες φορές μπορεί να δημιουργείται από κάποιον άλλο γονέα, ή ακόμη και “απαράβατα” δεδομένα όπως η ενδοοικογενειακή βία, ή γενικότερες συμπεριφορές που σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτές
  • και βεβαίως η γενικότερη φιλοσοφία που πρέπει και μπορούμε να προωθήσουμε είναι να ξεκινάμε από τη διαμεσολάβηση.

Από έναν εξωδικαστικό τρόπο επίλυσης διαφορών, που ήδη εδώ και ένα χρόνο είναι νόμος της ελληνικής πολιτείας και που πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει να αποσυμφωρηθούν τα δικαστήρια από έναν πολύ μεγάλο όγκο, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία να λύνουν οι πολίτες τις διαφορές, χωρίς να προχωρούν σε ακρότητες, ούτε να κουράζονται, ούτε να εξοντώνονται, ούτε να υπόκεινται σε διάφορες πιέσεις».

Κάλεσε, καταλήγοντας, τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο: «Υπάρχει ένας εξαντλητικός διάλογος και με τους κοινωνικούς φορείς, με τους εμπλεκόμενους και τα πολιτικά κόμματα. Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν έχει ιδεολογικό ή κομματικό πρόσημο, έρχεται να απαντήσει σε ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα, και η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων θα ήταν κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη».

Διαβάστε σχετικά:

Τα ατεκμηρίωτα επιχειρήματα κατά της συνεπιμέλειας

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ενεργοί μπαμπάδες: Η κοινή επιμέλεια θα πρέπει να αποτελεί νομικό τεκμήριο

Συνεπιμέλεια και αρχές που πρέπει να διέπουν το νέο Οικογενειακό Δίκαιο