ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Λιγνάδη: Η νέα καταγγελία, η απροειδοποίητη έρευνα και τα έγγραφα στην ταράτσα

Υπόθεση Λιγνάδη: Η νέα καταγγελία, η απροειδοποίητη έρευνα και τα έγγραφα στην ταράτσα
ΙΝΤΙΜΕ

Την ώρα που η Δικαιοσύνη συγκεντρώνει με γοργούς ρυθμούς στοιχεία για την υπόθεση Λιγνάδη, ο σκηνοθέτης εξαπέλυσε νέα «επίθεση» στην 19η ανακρίτρια που χειρίζεται την δικογραφία, με αναφορά - καταγγελία στην επιθεωρήτρια του Πρωτοδικείου της Αθήνας, μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια.

Στις 22 σελίδες της αναφοράς γίνεται λόγος για «κατασκευή σεναρίου» από την ανακρίτρια, για υπαγόρευση κατάθεσης σε μάρτυρα, αλλά και για κατ’ οίκον έρευνα δίχως την παρουσία εισαγγελέα. Ο ποινικολόγος, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη, «απαντά» με σωρεία αναφορών (σσ: έχει καταθέσει αναφορές και στον Άρειο Πάγο) σε κάθε νέο στοιχείο που εισέρχεται την υπόθεση, επιχειρώντας να την αποδομήσει.

Για τους δύο βιασμούς

«Το πρόσωπο αυτό κατέθεσε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2014 έως 2016 δηλαδή σε ηλικία 16 προς 17 ετών, δήθεν είχε σεξουαλική σχέση μαζί μου με τη θέληση του και ότι μία φορά εντός αυτού του χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε πολλές άλλες σεξουαλικές επαφές μας υπήρξε και μία που κατά τους ισχυρισμούς του «δεν ήθελε»» λέει στην αναφορά του, καταγγέλλοντας την ανακρίτρια ότι δεν προέβη στις απαραίτητες -κατά την κρίση του- ανακριτικές πράξεις και σχολιάζοντας τις 4 καταθέσεις του θύματος που τον κατήγγειλε για βιασμό το 2015.

Αναφερόμενος στον βιασμό που φέρεται να τελέστηκε τον Αύγουστο του 2010, ο σκηνοθέτης υπογραμμίζει ότι δεν κατέθεσε ποτέ ο ίδιος ο μηνυτής, αλλά ένα φίλος του. «Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι με είχε δει δύο φορές στη ζωή του, την πρώτη φορά στο ολυμπιακό χωριό (και όχι στο αεροδρόμιο όπως λέει ο μηνυτής) και την δεύτερη φορά μετά από ένα μήνα στο θέατρο Αμαντέους (εννοεί την παράσταση, η οποία όμως ανέβηκε το 2011 και όχι το 2010) και ότι μετά πήγε με τον μηνυτή και την Γαλλίδα φίλη του στο σπίτι μου, όπου δήθεν τους πρότεινα να κάνουμε ομαδική συνεύρεση παίζοντας ένα ελατήριο στο πρόσωπό μου, αλλά αυτοί έφυγαν» σχολιάζει στην αναφορά σε βάρος της ανακρίτριας.

Για την έρευνα στο σπίτι Λιγνάδη

«Η ανακρίτρια αντί να ικανοποιήσει τα δικά μου αιτήματα έδωσε εντολή αυθημερόν να γίνει έρευνα στην οικία μου, στη μοτοσικλέτα και το αυτοκίνητο μου (…), ενώ απορίες προκαλεί παραγγελία της να γίνει κατοίκων έρευνα και στην οικία του αδελφού μου, ο οποίος δεν είναι κατηγορούμενος την υπόθεση μου αλλά μάρτυρες υπερασπίσεως» λέει ο σκηνοθέτης.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαρτίου 2021 και στη συνέχεια ανακρίτρια έδωσε την εντολή να εξεταστούν από την ΔΕΕ τα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα που εντοπίστηκαν. Ανάμεσά τους ήταν και «ένας φορητός υπολογιστής και ένα κινητό που βρέθηκαν στην οικία του αδελφού μου, με την δικαιολογία ότι σε αυτά (δηλαδή και σε αυτά που ανήκαν στον αδελφό μου) ενδεχομένως θα υπήρχαν στοιχεία τέλος της σεξουαλικών αδικημάτων εις βάρος των ανηλίκων ή ενηλίκων».

Στις 6 Μαρτίου 2021, η ανακρίτρια ζήτησε να γίνει συμπληρωματική κατ’ οίκον έρευνα στους αποθηκευτικούς χώρους της πολυκατοικίας. «Στην σχετική έκθεση έρευνας, ενώ την υπογράφει ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών κ. Ιωάννης Παναγόπουλος, εντούτοις ο αδερφός μου που ήταν παρών, μου ανέφερε ότι δεν υπήρχε εισαγγελέας στην έρευνα και μάλιστα έλαβε φωτογραφίες από την ταράτσα της πολυκατοικίας, όπου ανέβασαν αστυνομικοί τα έγγραφα, καθώς το υπόγειο δεν υπήρχε φως, και εκεί φαίνεται ότι παρόντες ήσαν μόνο οι αστυνομικοί» αναφέρεται στην καταγγελία.

«Κατασκευή σεναρίου»

Στην αναφορά που κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας περιγράφεται ότι στις 3 Μαρτίου 2021 κατέθεσε μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Λιγνάδη ο οποίος αναφέρθηκε σε ξενοδοχείο με αυτόνομα καταλύματα, στα οποία είχε μείνει παλαιότερα με τον σκηνοθέτη, ενώ υποστήριξε ότι στις 8 Αυγούστου ήταν στην Επίδαυρο, αλλά δεν είχε δει τον Δημήτρη Λιγνάδη. Την ίδια μέρα προσήλθε η δικηγόρος του φερομένου θύματος και ζήτησε να εξεταστεί ξανά ο εντολέας της προκειμένου να προσδιορίσει ακριβέστερα την ημερομηνία τέλεσης της πράξης, προσκομίζοντας στοιχεία μιας παράστασης που έλαβε χώρα 24-25 Ιουλίου 2015 και φωτογραφίες από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

«Από το γεγονός αυτό, το οποίο είναι αδύνατον να αποτελεί σύμπτωση, προκύπτει σαφώς ότι υπήρξε απόλυτος συντονισμός μεταξύ της πλευράς της υποστήριξης της κατηγορίας και της ανακρίτριας, με σκοπό να ξεπεραστεί το «άλλοθι» μου και να κατασκευαστεί ένα νέο σενάριο με άλλη ημερομηνία αφού το προηγούμενο είχε καταρρεύσει!» επισημαίνει ο σκηνοθέτης στο σχετικό δικόγραφο.

«Η ανακρίτρια υπαγόρευε στο μάρτυρα»

Στο έγγραφο της καταγγελίας ο Δημήτρης Λιγνάδης υποστηρίζει ότι στις 5 Μαρτίου 2021, ο συνήγορος του Αλέξης Κούγιας αντιλήφθηκε ότι «η ανακρίτρια λάμβανε υπαγορεύοντας η ίδια, την κατάθεση ενός νεαρού άνδρα, τον οποίο μετά είδε να περιμένει έξω από το ανακριτικό γραφείο και να προσομοιάζει με το φερόμενο θύμα, η φωτογραφία του οποίου υπήρχε στην δικογραφία. Ακολούθως ο κύριος Κούγιας έλαβε τα νέα αντίγραφα της δικογραφίας και εκεί διαπίστωσε ότι πράγματι ο συγκεκριμένος το ίδιο πρωί είχε δώσει νέα κατάθεση αλλάζοντας για ακόμα μία φορά το σενάριο της περίπτωσης του».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.