ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Βουλή: Σήμερα η ακρόαση 12 δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των Προέδρων σε Άρειο Πάγο και ΣτΕ

Βουλή
InTime

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία επιλογής των νέων Προέδρων σε Άρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σήμερα θα γίνει η ακρόαση των υποψηφίων από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Ποια είναι τα φαβορί.

Η κούρσα της διαδοχής έχει πάρει «φωτιά», ενώ η αλλαγή σκυτάλης είναι απόρροια της συνταξιοδότησης των Προέδρων των δύο ανώτατων δικαστηρίων της χώρας στις 30 Ιουνίου. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου και η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ συμπλήρωσαν το ανώτατο ηλικιακό όριο υπηρεσίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία αντικατάστασης, προτείνοντας 6 υποψηφίους και κάθε θέση στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μετά την ακρόαση θα γίνει επιλογή κάποιων εκ των υποψηφίων, με την τελική κρίση να ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Για την θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου υποψήφιοι είναι οι δύο αντιπρόεδροι του Ανώτατου Δικαστηρίου Μαρία Νικολακέα και Μαρία Γεωργίου, αλλά και τέσσερις αρεοπαγίτες, οι Κωστούλα Φλουρή - Χαλεβίδου, Νικόλαος Πιπιλίγκας, Γρηγόρης Κουτσοκώστας και Θεόδωρος Κανελλόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος είναι ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στον προεδρικό θώκο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ εάν τελικά επιλεγεί, θα παραμείνει έως το 2024, καθώς απέχει τρία χρόνια από την συνταξιοδότηση. Ο αρεοπαγίτης δικαστής διετέλεσε από το 2016 έως το 2018, προϊστάμενος του Εφετείου της Αθήνας, ενώ ήταν ανάμεσα στους δικαστές που διαφώνησαν με την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την προτροπή τότε προς την Πολιτεία να αναθεωρήσει την στάση της απέναντι στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υποστηρικτές φέρεται να συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα της Μαρίας Γεωργίου που έχει δύο χρόνια μπροστά της μέχρι την συνταξιοδότηση, ενώ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η Μαρία Νικολακέα, η οποία θα πρέπει να αποχωρήσει σε ένα χρόνο. Σημειώνεται, ότι η κ. Νικολακέα έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό στο παρελθόν, καθώς υπήρξε η ανακρίτρια της υπόθεσης Siemens.

Η «μάχη» για το ΣτΕ

Έξι είναι και τα πρόσωπα που διεκδικούν την θέση του προέδρου του ΣτΕ από την οποία αποχωρεί στο τέλος του μήνα η σημερινή πρόεδρος Μαίρη Σαρπ. Ο υποψήφιος που φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην «κατάκτηση» της θέσης είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Σκαλτσούνης, ο οποίος όμως έχει ένα χρόνο παραμονής στο σώμα.

Ο Δημήτρης Σκαλτσούνης στην πορεία του έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις, ενώ υπήρξε ο εισηγητής στην υπόθεση της αίτησης αναστολής για την συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναζητήσει υποψήφιο που θα μπορέσει να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη θέση του προέδρου του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα στραφεί στους Ευαγγελία Νίκα και Παναγιώτη Ευστρατίου, που βρίσκονται ανάμεσα στους προτεινόμενους από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Την εξάδα που προτάθηκε στη διάσκεψη στην Προέδρων της Βουλής συμπληρώνουν τρία ονόματα, που έχουν «διεκδικήσει» και στο παρελθόν την θέση του προέδρου, όταν βρίσκονταν σε χαμηλότερες θέσεις σε «αρχαιότητα». Η Μαρία Καραμανώφ εισήχθη στο Συμβούλιο Επικρατείας το 1981 και υπηρέτησε στο 5ο Τμήμα ως πάρεδρος, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της νομολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος το 1990-2000. Εχει ισχυρό δικαστικό προφίλ και είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας.

Ένας ακόμη δικαστικός λειτουργός που έχει περάσει ξανά από ακρόαση είναι και ο Ιωάννης Γράβαρης, γνωστός από το πόρισμά του στην υπόθεση Βγενόπουλου και την υπόθεση εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ. Ο ίδιος ήταν μεταξύ εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας στις περικοπές των συντάξεων. Την λίστα «κλείνει» η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, που είχε συζητηθεί στο παρελθόν με αφορμή τη «βουτιά» για την ανάδειξή της στη θέση της αντιπροέδρου, ενώ υπήρξε μέλος της σύνθεσης της Ολομέλειας του ΣτΕ που αποφάσισε για τις τηλεοπτικές άδειες, πηγαίνοντας όμως με την μειοψηφούσα άποψη που ήθελε νόμο Παππά συνταγματικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.