ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Η εγκύκλιος, η ΕΔΕ και η δικαστική έρευνα

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Η εγκύκλιος, η ΕΔΕ και η δικαστική έρευνα
Intime News

«Ντόμινο» εξελίξεων έφερε η αποκάλυψη της υπόθεσης των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας που ενδέχεται να οδηγεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η υπόθεση των δεκάδων χιλιάδων εμβολιασμών σε εμβολιαστικό κέντρο της Καρδίτσας οδήγησε στη διεξαγωγή ΕΔΕ για το ζήτημα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην εθνική αντιπροσωπεία ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

«Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ στον Παλαμά Καρδίτσας και προκύπτει ότι μία υπάλληλος συμμετείχε στο να υπάρξουν εικονικοί εμβολιασμοί και μάλιστα ήδη έχουν ανασταλεί τα καθήκοντά της. Δεν είναι τα περιστατικά όπως παρουσιάζονται. Θα ήθελα να καθησυχάσω την εθνική αντιπροσωπεία. Είναι 31 χιλιάδες εμβολιασμοί, είναι πάνω από τον πληθυσμό, αλλά είναι πολύ λογικό γιατί το συγκεκριμένο κέντρο είχε εμβόλιο της Φάιζερ το οποίο αναζητούσαν πολίτες και από άλλους νομούς. Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποίησαν αυτό το δίκτυο κάποιοι υγειονομικοί προκειμένου να φαίνονται εμβολιασμένοι ώστε να μην τεθούν σε αναστολή» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Πλέον, οι Αρχές ακολουθώντας τα ίχνη των ψηφιακών καταχωρήσεων της συγκεκριμένης υπαλλήλου στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών, πραγματοποίησαν προληπτικούς ελέγχους σε αρκετές περιοχές της χώρας προκειμένου να εντοπιστούν οι κάτοχοι πλαστών πιστοποιητικών.

Την ίδια στιγμή, το θέμα αποτέλεσε αφορμή για την έκδοση εγκυκλίου από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εφιστά την προσοχή στους εισαγγελείς όλης της χώρας για το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, και προτείνει εξονυχιστικό έλεγχο ακόμη και μεμονωμένων περιστατικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη «κυκλώματος».

Μάλιστα, ζητά από τους εισαγγελείς της χώρας «προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».

Ο ίδιος ζητά από τους Εισαγγελείς Εφετών να εποπτεύουν συντονιστικά το έργο των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και σε περίπτωση υπόθεσης μείζονος βαρύτητας, κατά την κρίση τους, να ενεργούν προσωπικά ή με κάποιον Αντεισαγγελέα Εφετών προκαταρκτική εξέταση.

Έχει διαταχθεί έρευνα για την Καρδίτσα

Εκτός από το πειθαρχικό σκέλος, η υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών στον Παλαμά Καρδίτσας απέκτησε και ποινική πλευρά, καθώς με διαταγή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλου άνοιξε ποινική προκαταρκτική έρευνα, αντικείμενο της οποίας θα είναι η διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδόθηκαν από κέντρο σε περιοχή της Καρδίτσας.
Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Καρδίτσας θα ερευνήσει τη διάπραξη αδικημάτων τόσο από την πλευρά εκείνων που εξέδωσαν τα πιστοποιητικά αλλά και εκείνους στο όνομα των οποίων εκδόθηκαν.

Η φερόμενη ως δράστις διοικητική υπάλληλος φέρεται να είχε τουλάχιστον μια συνεργό νοσηλεύτρια, από την οποία είχε πάρει τους κωδικούς για να έχει πρόσβαση στο σύστημα και να δηλώνει εικονικούς εμβολιασμούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Απούσα η κόρη του Μαργαρίτα από τη Μητρόπολη

Υπόθεση Σεμέδο: Τι αναφέρει η μητέρα της 17χρονης- Το μήνυμα στο Instagram του Σεμέδο και τα βίντεο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται σφοδρές καταιγίδες - Οι περιοχές που θα πληγούν