ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη για τη δολοφονία Άλκη Καμπανού: Ξέσπασαν οι γονείς του - «Τα ισόβια να είναι ισόβια»

Δική για τη δολοφονία Άλκη Καμπανού: Ξέσπασαν οι γονείς του - «Τα ισόβια να είναι ισόβια»
Οι γονείς του Άλκη Καμπανού.
Intime news

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι οι δώδεκα κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού.

Στην αίθουσα 184, στον πρώτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, όλα είναι έτοιμα για τη «δίκη της χρονιάς» στην πόλη. Με μέριμνα της διοίκησης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ρυθμίστηκαν το τελευταίο 24ωρο οι λεπτομέρειες που αφορούν κάποια χωροταξικά ζητήματα ενόψει της έναρξης της δίκης και μεταξύ αυτών ο ορισμός των σημείων όπου θα λάβουν θέσεις οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, καθώς το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες της αποδεικτικής διαδικασίας.

Λακωνικός ο πατέρας του όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την έναρξή της. «Ό,τι είχα να πω το είπα, τώρα θα μιλήσει η Δικαιοσύνη», είπε.

Από την πλευρά της, η μητέρα του Άλκη επισήμανε: «Τα ισόβια, να είναι ισόβια. Για πάντα στη φυλακή. Όλη τους τη ζωή μέσα στη φυλακή».

Στο δικαστήριο οι δώδεκα οπαδοί

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 08:00 οι δώδεκα οπαδοί που κατηγορούνται για την δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Χαριλάου τα ξημερώματα της Τρίτης 1 Φεβρουαρίου 2022.

Ένα χρόνο μετά την πρωτοφανή οπαδική επίθεση σε βάρος του 19χρονου που σόκαρε το πανελλήνιο, σήμερα ξυπνάνε οι μνήμες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης με την οικογένεια να ζητάει μόνο δικαιοσύνη και την τιμωρία όσων ευθύνονται για τον χαμό του γιου τους.

Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει ήδη η αστυνομία για την διαδικασία, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Μέχρι χθες κανένας δικηγόρος δεν είχε εκφράσει πρόθεση για υποβολή αιτήματος αναβολής, αλλά η υπόθεση δεν αποκλείεται να εισαχθεί και να διακοπεί για άλλη μέρα, χωρίς να εξεταστεί επί της ουσίας, λόγω παρελεύσεως του ωραρίου

Η δίκη πρόκειται να διεξαχθεί στην κεντρική αίθουσα των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δώδεκα κατηγορούμενοι και περισσότεροι από 20 συνήγοροι υπεράσπισης θα βρεθούν στο δικαστήριο, ενώ οι μάρτυρες κατηγορίας είναι 26 και οι μάρτυρες υπεράσπισης τουλάχιστον 15. Τα αναγνωστέα έγγραφα ανέρχονται σε 180 με τα 40 να αφορούν οπτικοακουστικό υλικό.

Η κατάθεση που αναμένεται να κρίνει πολλά στην εξέλιξη της διαδικασίας είναι της ιατροδικαστή, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας, ο θάνατος του Άλκη Καμπανού προήλθε από συνδυασμό τραυμάτων από μαχαίρια στα πόδια και χτυπήματα στο κεφάλι.

Η οδός 26ης Οκτωβρίου μπροστά στα δικαστήρια αναμένεται να είναι κλειστή μέχρι το μεσημέρι, ενώ η αίθουσα φυλασσόταν μέχρι την έναρξη της δίκης.

Κούγιας: Να χαρακτηριστούν εγκληματική οργάνωση

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο για μια εμβληματική δίκη.

«Από τη μία μεριά θες να τηρήσεις αυτό που λέει ο νόμος και από την άλλη πλευρά όταν βλέπεις τις φωτογραφίες του παιδιού και διαβάζεις και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έρχεσαι σε μια πολύ δύσκολη θέση από τη μια μεριά να σεβαστείς το τεκμήριο της αθωότητας και από την άλλη να βγάλεις αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου».

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, «δεν έχει ασκηθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης εις βάρος των 12 κατηγορούμενων και των υπολοίπων που ήταν σε αυτήν τη λέσχη φίλων του ΠΑΟΚ, αλλά είναι ασύνηθες να ξεκινήσουν 12 άνθρωποι όταν αποφάσισαν να κάνουν αυτήν την καταδρομική επιχείρηση».

«Ζητήσαμε επιμόνως να χαρακτηριστούν ως εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο δεν ασκήθηκε αυτή η ποινική δίωξη. Εδώ υπάρχει και μια άλλη ατυχής επιλογή της εισαγγελίας.

»Όταν συνελήφθη ο πρώτος και διαπιστώθηκε ποιας λέσχης είναι μέλη αυτοί που έκαναν το έγκλημα, η αστυνομία έκανε μια έφοδο και βρήκε πάρα πολλά όπλα. Συνέλαβαν τον πρώτο, τον οδήγησαν με την αυτόφωρη διαδικασία και του κατέκδωσαν ότι ο ιδιοκτήτης όλων αυτών των όπλων δεν ήταν τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης αλλά ήταν μόνο ένα άτομο. Πολύ έξυπνα μετά οι δικηγόροι του άφησαν τη διαδικασία να εξελιχθεί (…). Έδωσε το δικαίωμα στον δράστη που οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, να γλυτώσει τους άλλους δράστες από δύο κακουργήματα και αυτός δικάστηκε σε βαθμό πλημμελήματος».

Έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη δίκη για τον Άλκη Καμπανό αναφέρει ότι «από τις 06.00 έως 14.00 λόγω συγκεντρώσεων δεν θα διεξάγεται η κυκλοφορία και δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα πορείας της οδού 26ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της από την οδό Εγνατίας μέχρι την οδό Πολυτεχνείου». Ωστόσο, έως τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί καλέσματα για συγκεντρώσεις / πορείες. Παρόλα αυτά η ετοιμότητα της αστυνομίας βρίσκεται σε ύψιστο βαθμό υπό τον φόβο μεμονωμένων αντιδράσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει «κυκλωθεί» και ο αγώνας του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Τούμπας, στον 1ο προ-ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν, κλούβες των ΜΑΤ θα παραταχθούν -ως είθισται- από νωρίς το μεσημέρι μπροστά από το γήπεδο του «Δικεφάλου του Βορρά», ενώ αυξημένη επιφυλακή θα υπάρχει και μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

Σχετικές ειδήσεις

Άλκης Καμπανός: Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη οι δολοφόνοι - Θα χαρακτηριστούν εγκληματική οργάνωση;

Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού - Τι είπε ο Αλέξης Κούγιας

Άλκης Καμπανός: Ξεκινάει η δίκη της στυγερής δολοφονίας - Αναβιώνει ο εφιάλτης για την οικογένεια