ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πρώην ντράμερ Πυξ Λαξ: Τέσσερα χρόνια με αναστολή - Επιστρέφει στη φυλακή για την πρώτη υπόθεση

Πρώην ντράμερ Πυξ Λαξ: Τέσσερα χρόνια με αναστολή - Επιστρέφει στη φυλακή για την πρώτη υπόθεση
Pixabay

Ποινή τεσσάρων ετών με αναστολή ήταν η ετυμηγορία τακτικών και λαϊκών δικαστών για τον 70χρονο πρώην συνεργάτη του συγκροτήματος Πυξ Λαξ

Ο μουσικός κρίθηκε ένοχος για την μία από τις τέσσερεις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης κοριτσιών που κατηγορείτο αλλά παρά την αναστολή της ποινής θα επιστρέψει στη φυλακή, αφού εκτίει ποινή κάθειρξης 5 ετών που του έχει επιβληθεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου στον Ωρωπό την περίοδο 2011-2013.

Μάλιστα, το δικαστήριο του αναγνώσει σε καλά τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Παράλληλα, του χορηγήθηκε αναστολή

με την επιβολή του περιοριστικού όρου της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Οι δικαστές απάλλαξαν τον πρώην μουσικό από τις άλλες τρεις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης, αφού κρίθηκε ενοχος για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρισε τα οποία είχαν υποπέσει σε παραγραφή. «Δεν είχαν διάρκεια και ένταση οι πράξεις. Έγιναν πάνω από τα ρούχα και ήταν στιγμιαίες» σχολίασε η πρόεδρος της έδρας.

Πρόκειται για τη δεύτερη δίκη την οποία αντιμετωπίζει ο μουσικός και αφορά σε τέσσερα κορίτσια, τα οποία σύμφωνα με την κατηγορία, παρενόχλησε σεξουαλικά κατά το διάστημα από το 2007 – 2015 σε κάμπινγκ του νομού Ηλείας. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε κριθεί ένοχος κατά πλειοψηφία σε δεύτερο βαθμό και από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, για γενετήσιες πράξεις με μία ανήλικη στον Ωρωπό, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2013 και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών.

Η εισαγγελική πρόταση

«Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι ενώπιον κοινού έκανε ασελγείς πράξεις. Μπορώ να πω ότι είναι πολύ πιθανό τα πράγματα να έχουν συμβεί ακριβώς όπως εξιστορήθηκαν από τα παιδιά, όμως σε αντικειμενικά νομικά πλαίσια θεωρώ ότι δεν υπάρχει πλήρης απόδειξη για όλες τις κατηγορίες. Δεν υπάρχει πολλές φορές λογική αληθοφάνεια σε αυτά που λένε. Ίσως να πρόκειται και για ψευδείς αναμνήσεις…» ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας και συμπλήρωσε πως «όπως έχουν ειπωθεί από τα παιδιά δεν υπάρχει, συνοχή, αληθοφάνεια και τα υπόλοιπα κριτήρια που θέτει η επιστήμη για να αξιολογήσουμε. Η μνήμη είναι υποκειμενική και μπορούν να εμφυτευθούν και ψευδείς αναμνήσεις».

Αναφερόμενη στην πρώτη καταγγέλλουσα είπε πως «το συγεκριμένο παιδί φοβόνταν και επίσης οι γονείς της δεν συναινούσαν στη διαδικασία της αποκάλυψης. Γιατί αυτό το παιδί που προστάτευε όλους τους άλλους και τους έλεγε «μακριά από τον (…)», δεν προστάτευσε τον εαυτό της;» διερωτήθηκε η εισαγγελέας. Μάλιστα, λίγο αργότερα αναφέρθηκε ξανά στην κατάθεση της πρώτης καταγγέλλουσας στο ακροατήριο, υπογραμμίζοντας πως διαφοροποίησε όσα αρχικά είχε καταθέσει.

Σχετικά με τη δεύτερη καταγγέλλουσα η εισαγγελική λειτουργός διατύπωσε την άποψη ότι η καταγγέλλουσα ήταν πιο συνεπής στην κατάθεσή και ανέφερε το συμβάν σύμφωνα με το οποίο ο 70χρονος την πίεζε πάνω από τα ρούχα της, αλλά πρόκειται για προσβολή γεννετήσιας αξιοπρεπειας και πρέπει να παύσει η δίωξη λόγω παραγραφής.

Για «έλλειμα αξιοπιστίας» της κατάθεσης της τρίτης καταγγέλλουσας έκανε λόγο η εισαγγελέας σημειώνοντας πως περιέγραψε γενικά γεγονότα, ενώ για την τέταρτη καταγγέλουσα, αδελφή της τρίτης η εισαγγελική λειτουργός ξεκαθάρισε πως αυτό που αποδείχθηκε ήταν κάποιες χειρονομίες που αφοορύν στη γεννετήσια σφαίρα.

Ειδική μνεία έκανε η εισαγγελική λειτουργός και στους γονείς των κοριτσιών για τους οποίους σημείωσε: «Οι γονείς με ξεπέρασαν, καθώς ενώ βίωναν καταστάσεις σε ενεστώτα χρόνο το άφησαν να περάσει τότε έτσι, αφήνοντας ένα εν δυνάμει κατά τη κρίση τους παιδόφιλο να γίνει ο κίνδυνος για άλλα παιδιά. Αποδυνάμωσαν την αποδεικτική διαδικασία της παρούσας δίκης. Μου αφήνουν κενό. Δε μπορώ να διανοηθώ ότι κάθονται σε ένα καφενείο και βλέπουν κάποιον με ένα παιδί σε μια αιώρα και δεν κάνουν τίποτα».