ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν και οδηγούνται στη φυλακή σωφρονιστικοί για κινητά σε κρατούμενους

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν και οδηγούνται στη φυλακή σωφρονιστικοί για κινητά σε κρατούμενους

Θεσσαλονίκη: Σημειώνεται ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης ήταν ελεύθεροι και υπηρετούσαν κανονικά στα πόστα τους σε φυλακές της χώρας

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι που καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για διάθεση κινητών τηλεφώνων έναντι αμοιβής σε κρατούμενους των φυλακών Νιγρίτας, στις Σέρρες.

Πρόκειται για έναν 60χρονο αρχιφύλακα κι έναν 38χρονο, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 9 ετών και 2 μηνών, και 8 ετών και 8 μηνών, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το voria.gr, κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για κατ’ επάγγελμα δωροληψία υπαλλήλων, εισαγωγή και διάθεση κινητών τηλεφώνων σε κατάστημα κράτησης, όπως επίσης για παράβαση καθήκοντος. Ο 60χρονος καταδικάστηκε επιπλέον για παράνομη βία. Το δικαστήριο δεν τους αναγνώρισε ελαφρυντικά και αποφάσισε η έφεσή τους να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι αμφότεροι αποχώρησαν σιδηροδέσμιοι από τη δικαστική αίθουσα, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξή τους. «Θα πάμε φυλακή τώρα;», ρώτησαν χαρακτηριστικά στο άκουσμα της απόφασης.

Σημειώνεται ότι μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης ήταν ελεύθεροι και υπηρετούσαν κανονικά στα πόστα τους σε φυλακές της χώρας.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το 2020 όταν κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας κατήγγειλαν ότι η… ταρίφα για να λάβει κάποιος κινητό κυμαινόταν περίπου στα 1.000 ευρώ, για να συνεχίσουν να έχουν το τηλέφωνο έπρεπε να δίνουν κάθε μήνα 250 ευρώ.

Κρατούμενος, που είχε προχωρήσει σε καταγγελία, κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο κάθε κατηγορούμενος είχε τη δική του ομάδα μέσα στις φυλακές και ισχυρίστηκε πως είχαν ανταγωνισμό για τη διάθεση των τηλεφώνων, για τα οποία εισέπρατταν τα ποσά.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες και υποστήριξαν ότι οι καταγγελίες έγιναν εκδικητικά, καθώς οι ίδιοι συμμετείχαν ενεργά στις έρευνες για κινητά εντός των φυλακών.

«Στα 35 χρόνια που υπηρετώ ως σωφρονιστικός δεν έδωσα κινητό σε κανέναν. Αντίθετα, βοηθούσα τους κρατούμενους δίνοντάς τους τσιγάρα και διάφορα προϊόντα από την κοινωνική υπηρεσία των φυλακών. Εγώ έκανα πάντα τα νόμιμα και έλεγα σε όλους να καταγράφουν ό,τι βρίσκουν» είπε στην απολογία του ο 60χρονος αρχιφύλακας.

Από την πλευρά του, ο 38χρονος τόνισε ότι δεν περίμενε ποτέ ότι θα βρισκόταν σε αυτήν τη θέση, λέγοντας πως άκουσε τα καθήκοντά του με υπερηφάνεια και βάσει νόμου.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας εισηγήθηκε την απαλλαγή τους λόγω αμφιβολιών λέγοντας πως οι κρατούμενοι που προχώρησαν στις καταγγελίες «έχουν κινηθεί στο σκοτεινό χώρο του εγκλήματος» και ότι η ίδια είναι επιφυλακτική. Μάλιστα τόνισε πως η τακτική των καταγγελιών από μέρους των κρατουμένων είναι συχνή όταν πιάνονται με κινητά.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Πισπιρίγκου: Διορίστηκαν 3 δικηγόροι - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για απολογία την Τετάρτη

Αλέξης Κούγιας: «Το μεγαλύτερο δικαστικό σκάνδαλο» - Γιατί παραιτήθηκε από τη δίκη Πισπιρίγκου

Ρούλα Πισπιρίγκου – Μάνος Δασκαλάκης: Σήμερα εκδικάσθηκε η αίτηση διαζυγίου