ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η ώρα του εισαγγελέα στο Μάτι - Όλοι γνώριζαν εκτός από τον Τσίπρα

Η ώρα του εισαγγελέα στο Μάτι - Όλοι γνώριζαν εκτός από τον Τσίπρα

Σε 48 περίπου ώρες θα ακούσουν οι 21 κατηγορούμενοι στη δίκη για την εθνική τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι, την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας του ΣΤ´ Πλημμελειοδικείου Παναγιώτη Μανιάτη σχετικά με την ενοχή τους ή μη για την υπόθεση.

Έπειτα από μια πολύμηνη διαδικασία με περισσότερους από 200 μάρτυρες, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων, που στο σύνολο τους απεκδύθηκαν των ευθυνών τους αποδίδοντας όσα συνέβησαν στο φυσικό φαινόμενο, την οικονομική κρίση και την έλλειψη μέσων κατάσβεσης και αντιμετώπισης της φωτιάς.

Ωστόσο, αυτό που αποκαλύφθηκε από τις απολογίες των κατηγορουμένων ήταν πως υπήρχε η γνώση για ύπαρξη νεκρών πριν την ενημέρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που καλύφθηκε σε πανελλήνια μετάδοση από ΜΜΕ χωρίς να γίνει αναφορά σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Η απολογία του τότε αρχηγού του ΠΣ Σωτήρη Τερζούδη μαρτυρά πως η ύπαρξη νεκρών ήταν γνωστή από τις 8 το βράδυ και κανείς δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό. «Μάθαμε για νεκρούς στις 19.54.19. Τότε ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός» είπε ο κ. Τερζούδης ενώ όταν ερωτήθηκε από τον εισαγγελέα της έδρας αν στη συνέντευξη Τύπου εκείνο το βράδυ είχε γνώση, ομολόγησε πως «πράγματι, γνωρίζαμε για κάποιους νεκρούς».

Τους ισχυρισμούς του Σωτήρη Τερζούδη επιβεβαίωσε και ο κατηγορούμενος Χρήστος Λάμπρης, διευθυντής πυρόσβεσης και διάσωσης, που υποστήριξε πως υπήρχαν 16 βεβαιωμένοι νεκροί στις έντεκα το βράδυ, δηλαδή πριν το περίφημο σόου στα ΜΜΕ. «Γύρω στις έντεκα το βράδυ οι συνάδελφοι μου έδειξαν 16 σωρούς δίπλα σε αυτοκίνητα και δίπλα στη θάλασσα.

Το είπα σίγουρα στον αρχηγό (Σωτήρης Τερζούδης) ο οποίος είχε την πληροφορία, αλλά εγώ απλώς του την επιβεβαίωσα» είπε στην απολογία του. Ωστόσο, βρέθηκε και τρίτος κατηγορούμενος που γνώριζε, και δεν ήταν άλλος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, που περιέγραψε ότι περίπου στις 21.30 το βράδυ έμαθε για τους πρώτους νεκρούς.

«Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος και βέβαια το ΕΚΕΠΥ και από την ενημέρωση που είχαμε στις 21.30 εγώ έμαθα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και νεκροί. Γιατί είχαν κλήσεις για ασθενοφόρα. Βγαίνοντας από το ΚΣΟΠ στις 11 αρχίσαμε να μαθαίνουμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη απ ότι μας είχαν αναφέρει.».

Χάος και αλαλούμ

Το απόλυτο χάος, την έλλειψη συντονισμού και τις ελλείψεις σε βασικά μέσα αντιμετώπισης μιας φωτιάς εκτέθηκαν μέσα από τις απολογίες των κατηγορουμένων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ιωάννης Φωστιέρης, «το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει την Μαραθώνος από τα υπέρθερμα αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε».

Η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, κατά τους κατηγορούμενους θα ήταν καταστροφική απόφαση με τον κ. Τερζούδη να λέει: «όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός..Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Στη ίδια γραμμή κινήθηκε και ο τότε επικεφαλής της Διοίκησης Πυροσβεστικών υπηρεσιών Αθηνών Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, που υπογράμμισε πως «στη συγκεκριμένη πυρκαγιά η θάλασσα δεν ήταν ασφαλής χώρος. Εννέα άτομα πνίγηκαν.. Μία ήταν η οδός διαφυγής: Η λεωφόρος Μαραθώνος και αυτή θα έπρεπε να μείνει ασφαλής. Από τις έξι το απόγευμα δεν ήταν ασφαλής. Δύο αυτοκίνητα μπήκαν και κάηκαν και τα δύο. Δεν ήταν ενδεδειγμένη η οργανωμένη απομάκρυνση γιατί δεν ήταν ξεκάθαρη η ασφαλής οδός διαφυγής, ούτε το σημείο συγκέντρωσης». Για το ζήτημα των εναέριων μέσων που με αγωνία ζητούσαν εκείνες τις ώρες οι κάτοικοι της περιοχής, όλοι οι ιθύνοντες απαντούσαν πως δεν μπορούσαν να πετάξουν.

«Να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι στείλαμε; Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν ήμαστε πολιτικοί. Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο. Τα εναέρια με αυτό τον άνεμο τρέμουν, ο κυβερνήτης του Σινούκ είπε πως διαλυόταν το ελικόπτερο, από την άλλη τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα! Πετούν στα κόκκινα!» υπογράμμισε ο Ιωάννης Φωστιέρης.

Ολοι οι κατηγορούμενοι έκαναν λόγο για την τραγικότερη ημέρα της ζωής τους, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις επιθέσεις που δέχτηκαν μετά την αποκάλυψης της καταστροφής.

«Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση διότι υπερέβαλα εαυτόν. Εδώ, την ευσυνειδησία και την αίσθηση καθήκοντος, την κάναμε κατηγορητήριο» είπε σε μια φορτισμένη απολογία ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου «ΦΛΟΓΑ 1», Χρήστος Δροσόπουλος, ενώ ο τότε διοικητής της Υ.Ε.Μ.Π.Σ., Γεώργιος Πορτοζούδης, έκανε λόγο για «ανθρωποφαγία» προς το πρόσωπο του επειδή κατηγορήθηκε ότι εγκατέλειψε το πόστο του.

Ανάλογο παράπονο εξέφρασε και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου που περιέγραψε στο δικαστήριο ότι λοιδορήθηκε, απειλήθηκε και συκοφαντήθηκε από πολιτικούς αντιπάλους και ΜΜΕ που «έπαιξαν πολιτικό παιχνίδι και έλεγαν στον κόσμο μη ψηφίσετε τη φόνισσα».

Μετά την αγόρευση του εισαγγελέα θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων όλων των πλευρών με την απόφαση του δικαστηρίου να αναμένεται περίπου στις αρχές Μαρτίου.