ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σάλος στη Δικαιοσύνη: Παράταση της παρούσας ηγεσίας σχεδιάζουν Μαξίμου και ανώτατοι δικαστές

Σάλος στη Δικαιοσύνη: Παράταση της παρούσας ηγεσίας σχεδιάζουν Μαξίμου και ανώτατοι δικαστές

Σωρεία αντιδράσεων και επικρίσεων

Σάλο στους κόλπους της Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει η συζήτηση στο Μαξίμου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών λειτουργών παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, που ορίζει ότι συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στα 67.

Το θέμα αυτό τέθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τον Α. Τσίπρα στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους για τα μισθολογικά τους θέματα, ενέργεια που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και επικρίσεων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών "η θέση του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό ήταν πολύ θετική". Μάλιστα, όπως είπε ετέθη το θέμα στον πρωθυπουργό, ως "αίτημα πολλών δικαστικών" ενώ παράλληλα εξηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τι ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι η μόνη που αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο καθώς συνταξιοδοτείται λόγω συμπλήρωσης του 67ου της ηλικίας της, και αν πράγματι, παρακαμφθεί με νόμο η ρητή συνταγματική απαγόρευση, τότε θα μπορεί να παραμείνει για ακόμα τρία χρόνια στη θέση της.

Βεβαίως, αν το όριο της ηλικίας παραταθεί με νόμο, στις θέσεις τους θα παραμείνουν και οι λοιποί παράγοντες της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και ειδικότερα και ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νικ. Σακελλαρίου ο οποίος συνταξιοδοτείται σε έναν και πλέον χρόνο, ενώ το μέτρο θα αφορά και το σύνολο των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

Το ενδεχόμενο αυτό πάντως έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς εκλαμβάνεται ως αντισυνταγματική κίνηση με μοναδικό στόχο να παραμείνει η παρούσα ηγεσία και κυρίως η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στη θέση της.

Σχετικές ειδήσεις