ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μάτι: Έρχονται διώξεις για τη φωτιά – Από Σεπτέμβριο η κλήτευση των υπόπτων

Μάτι: Έρχονται διώξεις για τη φωτιά – Από Σεπτέμβριο η κλήτευση των υπόπτων

Έκλεισε ο πρώτος κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων για τα αίτια και τις ευθύνες της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, ενώ από τον Σεπτέμβρη εκτιμάται ότι θα αρχίσει η διαδικασία κλήτευσης των υπόπτων εφόσον ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχουν ορίσει οι εισαγγελείς αλλά και της Πυροσβεστικής, η οποία έχει διενεργήσει τη δική της αυτοψία.

Ποιοι βρίσκονται στο «στόχαστρο» των Εισαγγελέων

Οι ύποπτοι για τις εγκληματικές παραλείψεις και τα λάθη που οδήγησαν στους 96 νεκρούς θα προέρχονται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από φορείς του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα κληθούν, έτσι, να δώσουν εξηγήσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες, δηλαδή θα καταθέσουν ανωμοτί.

Μάλιστα ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά δεν αποκλείεται να έχουν καταθέσει αρχικά με την ιδιότητα του μάρτυρα στην υπόθεση, κάτι που σημαίνει πως οι επίμαχες καταθέσεις τους θα τεθούν στο αρχείο εφόσον θα κληθούν στη συνέχεια ως ύποπτοι. Η κλήση τους πάντως δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως θα καταστούν τελικώς και κατηγορούμενοι καθώς αυτό θα αξιολογηθεί από τους εισαγγελείς, οι οποίοι θα σταθμίσουν τα στοιχεία που διαθέτουν σε σχέση με τις εξηγήσεις των προσώπων αυτών.

Οι μάρτυρες

Ο κατάλογος των μαρτύρων αριθμεί 40 άτομα, που προέρχονται από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, τους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, από την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια.

Πάντως η άσκηση ποινικών διώξεων, θα έχουν ονοματεπώνυμο, θα είναι δηλαδή προσωποποιημένες, όπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα πορεία της έρευνας.