ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κόλαφος για χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο η απόφαση του Αρείου Πάγου

Κόλαφος για χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο η απόφαση του Αρείου Πάγου

Δυσμενέστατη για χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο είναι η απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε με σημαντική πλειοψηφία το αίτημα δανειολήπτριας από τη Θεσσαλονίκη να κριθεί ως καταχρηστικός ο όρος που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων της, βάση της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ. αρ. 4/2019 απόφασή του απέρριψε την αίτηση χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης, με την αιτιολογία ότι ο επίμαχος όρος είναι δηλωτικός και δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.

Η κρίση αυτή των αρεοπαγιτών εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την εξέλιξη της τύχης της συλλογικής αγωγής που θα συζητηθεί επίσης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 20 Μαΐου. Η υπόθεση αφορά 65.000 – 70.000 περίπου δανειολήπτες, που έχουν λάβει δάνεια αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι υπέρ των θέσεων των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο είχε ταχθεί ο εισαγγελέας της έδρας της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής, ενώπιον της οποίας είχε συζητηθεί η υπόθεση της δανειακής σύμβασης δανειολήπτριας από τη Θεσσαλονίκη, προτείνοντας τότε να γίνει δεκτή η αναίρεση.

Ο κ. Αγγελής στην πρόταση του είχε επικαλεστεί την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ, η τράπεζα πρέπει να εκθέτει τις δυνητικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τους κινδύνους που ενέχει η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα και τούτο διότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει πράγματι την ευκαιρία να λάβει γνώση όλων των ρητρών της σύμβασης.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στο Αίγιο: Ανατριχιαστικές περιγραφές για το νεκρό βρέφος σε κάδο απορριμμάτων

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων