ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αυτοί είναι οι τέσσερις νέοι Άγιοι της Ορθοδοξίας

Αυτοί είναι οι τέσσερις νέοι Άγιοι της Ορθοδοξίας
Imtimenews.gr

Την αγιοκατάταξη στα μητρώα της Ορθοδόξου Εκκλησίας τεσσάρων κεκοιμημένων Αγειοριτών πατέρων ανακοίνωσε, συγκινημένος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Την «υπερχιλιετή» σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Άγιον Όρος και τον αγιορείτικο μοναχισμό υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στον ιερό ναό του Πρωτάτου.

Ο κ. Βαρθολομαίος έγινε δεκτός την Κυριακή (20/10) με επισημότητα κατά το αγιορείτικο τυπικό και από τους εκπροσώπους των είκοσι μονών, τον πρωτεπιστάτη Συμεών, τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας και τους ηγούμενους, στις Καρυές και συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιο Μαρτίνο, μητροπολίτες και μοναχούς, εισήλθε στον Ι.Ν. του Πρωτάτου, όπου τελέστηκε η δοξολογία της υποδοχής.

Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε «άρρηκτη», «αταλάντευτη» τη σχέση «επισκόπου και των μοναχών» και ευλογημένη παρακαταθήκη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας, καθώς και «ουσιώδες και αναφαίρετο μέρος του εκκλησιαστικού, «τον αγιορείτικο μοναχισμό».

«Άνευ αυτού η Μία, Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία θα ήτο πτωχοτέρα εις την εμπειρία της κατά Χριστόν γιορτής» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Αυτήν την υπερχιλιετή σχέση της μητρός εκκλησίας με τη θυγατέρα Αθωνική πολιτεία περιφυλάσσει, διαφυλάσσει, ως κόρην οφθαλμού, ο κατά καιρόν επίσκοπος του τόπου και των εν αυτώ σκηνωμάτων, ο κοινός πατήρ και προστάτης των μοναχών, ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης».

Προσέθεσε ότι ο τόπος είναι ιερός «γιατί τον επέλεξε η Παναγία» και γιατί καθαγιάστηκε από τις προσευχές, τις παρακλήσεις και τα δάκρυα των μοναχών και σημείωσε: «Αυτή η πολύτιμος, η ζητούμενη αγιότης είναι η πεμπτουσία του τόπου».

Οι τέσσερις νέοι Άγιοι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε αναφορά σε αγιορείτες αγίους, κάποιοι εκ των οποίων υπήρξαν προκάτοχοι του, πατριάρχες, ενώ ανακοίνωσε συγκινημένος, την εγγραφή στις δέλτους αγιοκατάταξης τεσσάρων κεκοιμημένων αγιορειτών.

Δείτε ποιοι είναι στην παρακάτω Gallery:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φεύγει για τη Βοστώνη ο μικρός Παναγιώτης - Ραφαήλ

Αναδρομικά: Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις; Δείτε όλα τα νέα ποσά (ΠΙΝΑΚΕΣ)