ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Καβάλα: Πληθώρα τιμητικών εκδηλώσεων για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Μητροπολίτη Κιέβου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Στη Χρυσούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΑΠΕ

Στις κοινές αξίες και αναμνήσεις που μοιράζεται ο ίδιος με την πλειονότητα των κατοίκων του δήμου Νέστου που κατάγονται από τις αλησμόνητες πατρίδες, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την επίσημη τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του δήμου Νέστου, μαζί με τον μακαριότατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

Ο κ. Βαρθολομαίος και η συνοδεία του έφτασαν το πρωί της Δευτέρας στην έδρα του δήμου Νέστου, τη Χρυσούπολη, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στο νησί της Θάσου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι οι κοινές αξίες που μοιράζονται με τους κατοίκους που κατάγονται από τις αλησμόνητες πατρίδες είναι ο πολιτισμός και η πνευματική παρακαταθήκη των πατέρων μας. «Είναι αυτές οι αξίες που διέσωσαν την ταυτότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την έκδοση του ιδιαίτερα καλαίσθητου φωτογραφικού λευκώματος, με τίτλο «Θεολογική Σχολή της Χάλκης - 50 χρόνια σιωπής, προσμονής και ελπίδας», που εξέδωσε ο δήμος Νέστου με την επιμέλεια και φροντίδα του Θέμη Φασουλά, ο Παναγιότατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πονεμένη σχολή», όπως τη χαρακτήρισε, η οποία αποτελεί «κομμάτι της καρδιάς μας και οι επί πενήντα χρόνια κλειστές πύλες της αποτελούν μέγα τραύμα».

Ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και η εκ βάθρων κτιριακή ανακατασκευή της σχολής με τη συνδρομή του επιχειρηματία και άρχοντα οφικιάλιου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θανάση Μαρτίνου. Ευχαρίστησε δε, τον σημερινό ηγούμενο της ιεράς μονής της Αγίας Τριάδας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, για τη «συγκινητική φροντίδα του» για τη σχολή.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης ξενάγησε τους ιεράρχες στο δημαρχείο και τους παρουσίασε τις τοιχογραφίες και τον ζωγραφικό διάκοσμο που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Δημήτρης Ναλμπάντης.

Στην εκδήλωση, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Συγκινητικός ο λόγος του Μητροπολίτη Κιέβου

Με συγκινητικά λόγια και μιλώντας πάντα στα ελληνικά, ο μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη και το δημοτικό συμβούλιο για την ιδιαίτερη τιμή να τον ανακηρύξουν μαζί με τον Οικουμενικό πατριάρχη επίτιμο δημότη.

Ο κ. Επιφάνιος υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι πάντα χρειαζόμαστε την υποστήριξη και τη βοήθεια των φίλων και συμπλήρωσε πως η φιλοξενία είναι η αγάπη προς τους ξένους «κι εμείς σήμερα αλλά και όλες αυτές τις μέρες της παραμονής μας στην Ελλάδα νιώσαμε αυτή την αγάπη».

Ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας ευχαρίστησε ακόμα για την έκφραση αγάπης προς το πρόσωπό του, προς τον πονεμένο λαό της Ουκρανίας και την εκκλησία τους.

«Οδός Πατριάρχη Βαρθολομαίου»

Στο μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής, τελευταία μέρα της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θάσο, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στα Λιμενάρια, όπου ο κεντρικός παραλιακός δρόμος του τουριστικού οικισμού, με απόφαση του δήμου Θάσου μετονομάστηκε σε «οδό Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Ο Παναγιότατος, στην ομιλία του, ευχαρίστησε για την ιδιαίτερη αυτή τιμή, που είναι τιμή προς τον θεσμό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις αξίες που πρεσβεύει και διακηρύττει ανά τους αιώνες, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Βαρθολομαίος και ο μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος έγιναν δεκτοί με εγκαρδιότητα από τους κατοίκους ενώ έλαβαν πολλά δώρα που τους πρόσφεραν οι εκπρόσωποι των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων του οικισμού.

Το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας επισκέφτηκαν την πόλη της Καβάλας, όπου τέλεσαν πανηγυρική δοξολογία στον ιερό καθεδρικό ναό Αποστόλου Παύλου.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα παραμείνει στην Καβάλα μέχρι σήμερα (Τρίτη) και θα παρακολουθήσει πολλές τιμητικές, λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει ο δήμος, το επιμελητήριο και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, αλλά και η ιερά μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρθολομαίος θα αναχωρήσει για σύντομη ιδιωτική επίσκεψη στον δήμο Σιντικής, τις Σέρρες. Την Τετάρτη το απόγευμα θα επισκεφθεί επίσημα την Κομοτηνή με την ευκαιρία της άφιξης εκεί από τις Καρυές του Αγίου Όρους της ιεράς εφέστιας εικόνας του Άξιον Εστί.