ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου

Θεσσαλονίκη: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 103ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης, του έπους του ΄40, και της 90ης επετείου της ίδρυσης του ΑΠΘ.

Την ανάγκη η Θεσσαλονίκη και το ΑΠΘ να αποτελέσουν επάλξεις εξωστρέφειας επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οι συνθήκες για να αναδειχθεί η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη ισχυρός οικονομικός βραχίονας της χώρας και τελικά "Πρωτεύουσα της Εξωστρέφειας" είναι ωριμότερες από ποτέ”, εκτίμησε ο κ. Σχοινάς.

Πρόσθεσε, δε, ότι σημαντικός θα είναι ο ρόλος προς αυτή την κατεύθυνση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας “που έχει αναλάβει συνολικά ο πολιτικός κόσμος της χώρας” και των βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία. Χαιρέτισε την συμβολή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας “στην εθνική συνεννόηση που οδήγησε στη τελική συμφωνία”.

Υπογράμμισε ότι πέρα από την ευρωπαϊκή στήριξη και την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της ανάπτυξης, που είναι δεδομένη, απαιτείται μια Magna Carta για την ευρωπαϊκή Μακεδονία , δηλαδή μια συμφωνία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων που θα καθορίζει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και θα προσδιορίζει το στίγμα στην ευρύτερη περιοχή και στην ΕΕ.

Επιπλέον, όπως είπε, το ΑΠΘ πρέπει να καταστεί ο κατεξοχήν θεματοφύλακας της εξωστρέφειας της πόλης, “σταδιακά απεγκλωβιζόμενο από τον σφιχτό κρατικό εναγκαλισμό και στρεφόμενο στη κοινωνία, τα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά κυρίως τους φορείς της ζώσας οικονομίας μέσα κι έξω από τη χώρα”.

Τόνισε ότι η σχέση μας με την Ευρώπη πρέπει να διευρυνθεί πέρα από τα κοινοτικά προγράμματα (για τα οποία είπε ότι θα συνεχιστούν ενισχυμένα από νέες δυνατότητες όπως το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ) και να συμπεριλάβει τις ιδέες, τη νοοτροπία, τις αξίες και τις καλές πρακτικές .

Ανέφερε μερικά τοπικά παραδείγματα όπου η ευρωπαϊκή αντίληψη της πραγματικότητας είναι ελλειμματική, όπως η “πολύπαθη ζώνη καινοτομίας”, η αξιοποίηση του λιμανιού που “παραπαίει μεταξύ τοπικών δογματισμών και συντεχνιασμών “ και οι κανονιστικοί περιορισμοί που εμποδίζουν τις ίσες ευκαιρίες.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ότι το Πανεπιστήμιο στην 90χρονη πορεία του έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλές δύσκολες καταστάσεις και παρά τις σημερινές αντίξοες συνθήκες λειτουργίας, παραμένει εγγύηση για την πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού, εξακολουθεί να καταγράφει μικρές και μεγάλες νίκες και ακτινοβολεί διεθνώς, χάρη κυρίως στις προσπάθειες και την αξία των ανθρώπων του, των καθηγητών, των εργαζομένων, των φοιτητών και των αποφοίτων του.

Στην ιστορία του Πανεπιστημίου και στους αγώνες φοιτητών και καθηγητών σε δύσκολες περιόδους όπως η γερμανική κατοχή και η δικτατορία του '67 αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μαυροσκούφης.

Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο επικεφαλής του "Ποταμιού" Σταύρος Θεοδωράκης, βουλευτές και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σχετικές ειδήσεις