ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οι Βούλγαροι ζητούν από τον Πατριάρχη Εικόνα της Παναγίας από την Χάλκη

Οι Βούλγαροι ζητούν από τον Πατριάρχη Εικόνα της Παναγίας από την Χάλκη

Η εικόνα της Παναγίας, που είναι γνωστή και ως "η Μαύρη Παναγία", βρίσκεται σήμερα στο νάρθηκα του ναού της μονής «Αγίας Τριάδας» της Χάλκης.

Κατά την επίσκεψη του Οικουμενική Πατριάρχη στα ορφανά παιδιά των αστυνομικών που σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, την ημέρα των Αρχαγγέλων, 8.11.2015, στο ξενοδοχείο «Σόφια», η αρχισυντάκτρια της βουλγαρικής εφημερίδας "Standard" Σλάβκα Μποζούκοβα, με την πρωτοβουλία της οποίας έγινε η συνάντηση του Πατριάρχη με τα ορφανά.

Κατά την προσφώνησή της προς τον Πρωτόθρονο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπέβαλε σε αυτόν ευγενική παράκληση να ευλογήσει την μεταφορά για προσκύνημα στη Βουλγαρία της θεομητορικής εικόνας από την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή του νησιού «Άγιος Ιωάννης» κοντά στη Σωζόπολη, η οποία τώρα βρίσκεται στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, εμείς, οι Βούλγαροι, έχουμε ανάγκη να μας αγγίξει το θαύμα της πίστης και θα είμαστε ευγνώμονες αν η εικόνα εκτεθεί για εθνικό προσκύνημα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μποζούκοβα.

Απαντώντας στην παράκλησή της ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποσχέθηκε ότι θα κάνει από την πλευρά του ό,τι μπορεί για την ικανοποίηση του αιτήματος, αλλά δεν εξαρτώνται όλα από αυτόν, καθώς για την έλευση της εικόνας στη Βουλγαρία θα χρειαστεί άδεια και από τις τουρκικές αρχές.

orig 235980 bg

Δεν είναι η πρώτη κοινή πρωτοβουλία μεταξύ Βουλγαρικής Εκκλησίας και βουλγαρικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες ήταν η συγκέντρωση στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό για προσκύνημα και των τριών μεγάλων θεομητορικών θαυματουργών εικόνων της Βουλγαρίας, δηλαδή από τις Μονές Ρίλας, Τρογιάν και Μπάτσκοβο, η διοργάνωση του προσκυνήματος του αγίου λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και άλλες.

Η εικόνα, το ύψος της οποίας φτάνει περίπου τα δύο μέτρα, είναι εικονογραφημένη κατά τον τύπο της περίφημης Παναγίας του Καζάν, και μαζί με ολόκληρο το τέμπλο του ναού του νησιού «Άγιος Ιωάννης» της Σωζόπολης, σώθηκαν από τις πειρατικές επιδρομές τον δέκατο έβδομο αιώνα και μεταφέρθηκαν στο νησί της Χάλκης.

Στον Κώδικα της Μονής της Αγίας Τριάδας της Χάλκης αναφέρεται ότι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, μαζί με τρεις ακόμη εικόνες, αγιογραφημένες από τον Κωνσταντίνο Βυζάντιο, και εκκλησιαστικά σκεύη έφτασαν στην Χάλκη το 1629.

Στις δύο φωτογραφίες η κυρία Σλάβκα Μποζούκαβα προσφωνεί τον Πατριάρχη και ο Πατριάρχης αντιφωνεί.

ΠΗΓΗ ekklisiaonline.gr

Σχετικές ειδήσεις