ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης: Tα φετινά Χριστούγεννα είναι του τρόμου και του φόβου

Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης: Tα φετινά Χριστούγεννα είναι του τρόμου και του φόβου

"Δυστυχώς, χωρίς υπερβολή τα εφετινά Χριστούγεννα είναι τα Χριστούγεννα του τρόμου και του φόβου για πολλούς ανθρώπους και για πολλούς λαούς.

Γιατί, όμως; Γιατί οι άνθρωποι θελήσαμε να χτίσουμε ένα κόσμο χωρίς Θεό· χωρίς την ειρήνη που Εκείνος χαρίζει" αναφέρει μεταξύ άλλων στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Μητρ. Νέας Σμύρνης Συμεών.

Αναλυτικά:

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών
προς τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως

«Και επί γης ειρήνη!». Είναι η συγκλονιστική διακήρυξη, αγαπητοί μου αδελφοί, των αγίων αγγέλων που τη νύχτα της γεννήσεως του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού εμφανίστηκαν πάνω από το σπήλαιο της Βηθλεέμ και υμνούσαν τον Θεό.

Ειρήνη πάνω στη γη. Ειρήνη μεταξύ των λαών. Ειρήνη στις ανθρώπινες κοινωνίες. Ειρήνη στις καρδιές των ανθρώπων. Ένα αίτημα διαχρονικό που παραμένει, ωστόσο, ανικανοποίητο. Μία ευχή που από τότε που βρέθηκαν οι άνθρωποι πάνω στο πρόσωπο της γης δεν έπαυσαν να την διατυπώνουν, αλλά ακόμη δεν εκπληρώθηκε.
Ο αγγελικός ύμνος θ᾽ ακουσθεί και σήμερα μέσα στους ορθόδοξους ναούς μας, καθώς εορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού μας : «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία» (Λουκ. 2,14).

Όλοι οι χριστιανοί θα συναχθούμε για να λατρεύσουμε τον Κύριό μας Ιησού που ενανθρώπησε για τη σωτηρία μας· που είναι η ειρήνη μας και που έφερε την ειρήνη με το αίμα του σταυρού Του κατά τον απόστολο Παύλο (Εφεσ. 2,14· Κολ. 1,20).

Για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο θα ευχηθούν κι εφέτος με τα μηνύματά τους εκκλησιαστικοί ποιμένες και κοσμικοί ηγέτες.

* * *
Τι ειρωνεία όμως ! Χριστουγεννιάτικες ευχές για ειρήνη και ευτυχία όταν ο φόβος και ο τρόμος, μετά από τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, έχουν απλωθεί πάνω από τη γηραιά ήπειρο και όχι μόνο· όταν στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος· όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν τον πικρό δρόμο της προσφυγιάς, χωρίς να γνωρίζουν τι θα τους τύχει στο δρόμο ή που τελικά θα καταλήξουν. Δυστυχώς, χωρίς υπερβολή τα εφετινά Χριστούγεννα είναι τα Χριστούγεννα του τρόμου και του φόβου για πολλούς ανθρώπους και για πολλούς λαούς.

Γιατί, όμως; Γιατί οι άνθρωποι θελήσαμε να χτίσουμε ένα κόσμο χωρίς Θεό· χωρίς την ειρήνη που Εκείνος χαρίζει. Κάποιοι βιάστηκαν να διακηρύξουν τον θάνατό Του και οι πολλοί τον εξορίσαμε από τη ζωή μας για να θρονιάσουμε στη θέση Του το άτομό μας, τα αισχρά πάθη μας, τα άνομα συμφέροντά μας, την «ευτυχία» μας, όπως εμείς την καθορίζουμε. Ή γιατί άλλοι στο όνομα του Θεού τους —τι φρικτό πράγμα!— νομίζουν πως δικαιούνται νά σπέρνουν τον θάνατο· να αφαιρούν με φρικαλέους τρόπους τη ζωή αθώων· να τρομοκρατούν και να βυθίζουν ολόκληρες κοινωνίες στον φόβο, την αγωνία και την ανασφάλεια.

* * *
Η ειρήνη κατά τον αιώνιο λόγο του Θεού συμπορεύεται με τη δικαιοσύνη. Όσο οι άνθρωποι αδικούμε τους άλλους, τους καταπιέζουμε, τους εκμεταλλευόμαστε, ειρήνη στις σχέσεις μας δεν μπορεί να υπάρξει.

Το ίδιο ισχύει και για τις διεθνείς σχέσεις. Όταν τα μεγάλα έθνη χάριν των συμφερόντων τους και των σκοτεινών γεωστρατηγικών σχεδιασμών τους αδικούν και καταπιέζουν άλλους μικρότερους λαούς, εκμεταλλεύονται προκλητικά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους και απομυζούν τον ιδρώτα και τον μόχθο τους ή σπέρνουν το μικρόβιο της διαίρεσης και των εμφύλιων συγκρούσεων, ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει. Διεθνείς Οργανισμοί και διπλωματικές προσπάθειες, όσο ειλικρινείς και αν είναι, πραγματική και μόνιμη ειρήνη αδυνατούν να εγκαθιδρύσουν.

Η ειρήνη, όπως πιστεύουμε οι χριστιανοί, είναι πρωτίστως δώρο του Θεού· καρπός του Αγίου Πνεύματος. Και οι άνθρωποι ειρηνεύουμε μέσα μας, όταν ενοικεί στις καρδιές μας ο Χριστός· όταν καθοδηγεί τα βήματά μας και εμπνέει τη συμπεριφορά μας το αιώνιο Ευαγγέλιό Του. Αλλά και οι κοινωνίες και τα έθνη συνυπάρχουμε ειρηνικά, όταν βλέπουμε τους άλλους ως ζωντανές εικόνες του Θεού· όταν σεβόμα-στε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των άλλων, προσώπων και λαών· όταν κατανοήσουμε ότι μόνο με την αγάπη έρχεται και παρα-μένει η ειρήνη σταθερά ανάμεσά μας.

* * *
Με τις σκέψεις αυτές, προσφιλέστατοι αδελφοί μου, σας εύχομαι ευλογημένα Χριστούγεννα και παρακαλώ :

• Ανοίξτε διάπλατα τις καρδιές σας για να γεμίσουν από την ει-ρήνη του Χριστού μας.
• Προσεύχεσθε θερμά, μ᾽ όλη τη δύναμη της υπάρξεώς σας, «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου».
• Με την παρουσία σας, τα λόγια και τις πράξεις σας, παντού, στην οικογένειά σας, στο εργασιακό σας περιβάλλον, στις φιλικές και κοινωνικές σας αναστροφές, γίνετε οι ειρηνικοί άνθρωποι. «Ειρηνεύετε», όπως προτρέπει ο απόστολος Παύλος, «και ο Θεός της ειρήνης θα είναι μαζί σας» (Β’ Κορ. 13,11).
Ευφρόσυνα και ειρηνικά Χριστούγεννα!
Ο Επίσκοπός σας
† Ο ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

Σχετικές ειδήσεις