Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Ιανουαρίου; Μην τους ξεχάσετε...

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Ιανουαρίου; Μην τους ξεχάσετε...

Σήμερα 4 Ιανουαρίου είναι η σύναξις των Αγίων και ενδόξων Εβδομήκοντα Αποστόλων, Οσιομαρτύρων Θεοκτίστου ηγουμένου μονής Κουκουμίου, Ευθυμίου ηγουμένου «Βατοπεδίου» και Ονουφρίου, του εκ Βουλγάρων και εν Χίω αθλήσαντος (†1818), Μαρτύρων Χρυσάνθου και Ευφημίας, Οσίων Απολλιναρίας της συγκλητικής , Αθανασίου του κομενταρησίου, Ζωσίμου του ομολογητού, Μιχαήλ του Συγκέλλου, Ευθυμίου του νέου, Θεοπρόβου και Φίλωνος επισκόπου Καρπασίας.

 

Απολλοναρία η Συγκλητική

Η Απολλιναρία η Συγκλητική ήταν κόρη του Ανθεμίου του χειροτονηθέντα από τον Λέοντα τον Μέγα. Από την παιδική της ηλικία επιθύμησε την παρθενία και ικέτευε το Θεό να επιτύχει τον σκοπό της. Παρακάλεσε τους γονείς της να της επιτρέψουν να επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα όπου και μοίρασε στους φτωχούς όλα τα υπάρχοντά της και απελευθέρωσε τους δούλους της. Στην συνέχεια επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια όπου με το όνομα Δωρόθεος και τις ευχές του θαυμαστού Μακαρίου μόνασε σε κελί ασκούμενη ημέρα και νύχτα.

Ζώσιμος ο Ομολογητής

Έδρασε στην Κιλικία όπου κατοικούσε στην έρημο. Επειδή ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό ενώπιον του Δομητιανού υπέστη φρικτά βασανιστήρια από τα οποία κατά παράδοξο τρόπο διασώθηκε. Τέλος, κατά την διάρκεια κάποιας εορτής ρίχθηκε στα άγρια θηρία εκ των οποίων ένα λιοντάρι άρχισε με ανθρώπινη φωνή να ομιλεί περί του Χριστού. Από το θαύμα αυτό πίστεψε στο Χριστό ο κομενταρήσιος Αθανάσιος. Μετά από αυτό το θαυμαστό γεγονός και αφού αφέθηκε ελεύθερος από τον τύραννο, επέστρεψε στο όρος της άσκησης όπου κατήχησε και βάπτισε τον Αθανάσιο. Εκεί κατά την διάρκεια μίας συνομιλίας τους, αποκολλήθηκε βράχος και τους καταπλάκωσε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρέδωσαν τις ψυχές τους στον Κύριο.