ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κομποσκοίνι: Τί είναι και πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά;

Κομποσκοίνι: Τί είναι και πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά;

Τί είναι το κομποσκοίνι; Πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά; Ποιοί το χρησιμοποιούσαν; Σε τι χρησίμευε και σε τι χρησιμεύει; Πόσα είδη κομποσκοινίων έχουμε; Είναι ιερό αντικείμενο ή μέσο επίκλησης τού Θεού;

Το κομποσκοίνι που έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι μοναχοί και το χρησιμοποιούν και πολλοί ορθόδοξοι λαϊκοί, είναι συνήθως μάλλινο και πλεγμένο σε διάφορα μεγέθη. Από πολύ μικρό, που φοριέται στο δάχτυλο, έως πολύ μεγάλο: 33άρι (με 33 κόμπους), 50άρι (με 50 κόμπους), 100άρι, 500άρι κ.λπ. και κάθε κόμπος αποτελείτε από εννέα σταυρούς.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο όσιος Παχώμιος το 320 μ.Χ., ίδρυσε με την βοήθεια του Αγίου Αντωνίου το πρώτο μοναστήρι στη Θηβαϊδα της Αιγύπτου. Αρχισε να αναζητεί τρόπο που θα βοηθούσε τους μοναχούς στην αυτοσυγκέντρωση της προσευχής και στην αρίθμηση των ευχών. Κατά την παράδοση πάντα, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε στον ύπνο του τον όσιο Παχώμιο και του έδειξε πώς θα φτιάξει το εργαλείο που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της προσευχής. Το εργαλείο αυτό ήταν το κομποσκοίνι.

Διαβάστε περισσότερα στο iEllada.gr