ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 25.000 προσλήψεις ανέργων - Πώς κατανέμονται οι θέσεις

ΟΑΕΔ
Τέλος Ιανουαρίου αναμένεται το νέο πρόγραμμα
ΙΝΤΙΜΕ

ΟΑΕΔ: Θέμα ημερών είναι η έκδοση της προκήρυξης για την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ που θα δημιουργήσει 25.000 νέες θέσεις εργασίας με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας.

Τέλος Ιανουαρίου αναμένεται το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει 25.000 προσλήψεις σε δήμους, περιφέρειες, υπουργεία και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, διάρκειας 8 μηνών.

Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου με πρόσκληση που θα βγάλει ο ΟΑΕΔ.

Aπό τις 25.000 προσλήψεις:

  • Οι 20.397 θα γίνουν στους δήμους
  • Οι 2.566 θα γίνουν στις περιφέρειες
  • Οι 1.689 θα γίνουν σε λοιπούς φορείς και υπουργεία (Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας, και Εκκλησία)Οι 348 θα γίνουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις).

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν ως 8 μήνες. Η αμοιβή τους θα είναι για το πρώτο εξάμηνο του 2022 με τον νέο κατώτατο μισθό που αυξάνεται κατά 2% στα 663 ευρώ μικτά (569,5 ευρώ καθαρά), ενώ από Ιούνιο και μετά θα πάρουν και τη δεύτερη αύξηση για το 2022 που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση, η οποία θα είναι υψηλότερη και μπορεί να φέρει τον κατώτατο μισθό κοντά στα 700 ευρώ μικτά.

Οι αποδοχές των εργαζομένων μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας (πλην εξαιρέσεων λόγω αναπηρίας κ.λπ.), ενώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Οι αιτήσεις θα γίνουν με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr.

Για τις 25.000 προσλήψεις έχουν εξασφαλιστεί 188,6 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια (ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ).

Το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη:

  • Το πρώτο αφορά στην τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.
  • Το δεύτερο σκέλος αφορά σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης με αντικείμενο που θα επιλέξουν οι ωφελούμενοι.

Η συμμετοχή στην κατάρτιση είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Όσοι ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης θα εργαστούν σε δήμους, περιφέρειες κ.λπ. για 7 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος και θα συμμετέχουν στην κατάρτιση για έναν (1) μήνα.

Οι ωφελούμενοι άνω των 55 ετών θα εργαστούν για 8 μήνες.

Έμφαση δίδεται στην ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα).

Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με τα ισχύοντα κριτήρια (χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, αναπηρία, ετήσιο εισόδημα, αριθμός ανήλικων τέκνων, δικαίωμα λήψης Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.ά.).

Στα ηλικιακά κριτήρια τα μόρια που δίδονται είναι:

  • Από 18 έως 29 ετών: 15 μόρια.
  • Από 30 έως 44 ετών: 25 μόρια.
  • Από 45 έως 54 ετών: 35 μόρια.
  • Από 55 ετών και άνω: 45 μόρια.

Επιπλέον μοριοδότηση προβλέπεται:

  • Για κάθε ανήλικο τέκνο (10 μόρια) και για γονείς τέκνων ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (10 μόρια).
  • Για δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (40 μόρια).
  • Για ανέργους που δεν είχαν τοποθετηθεί σε κανένα από τα άλλα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν (20 μόρια).

Η μοριοδότηση λόγω συνεχόμενης ανεργίας ως 60 μήνες φτάνει στα 60 μόρια (1 μόριο ανά μήνα) και διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών (έως 120 μόρια). Επίσης η ανεργία του/ης συζύγου των ανέργων μοριοδοτείται ως 60 μόρια, ενώ αν ο άνεργος που υποβάλλει την αίτηση συμμετοχής έχει αναπηρία από 50% και άνω παίρνει άλλα 15 μόρια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Προειδοποιεί ο Αρναούτογλου: Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη

Συγκινητική στιγμή στην Τανάγρα με παιδί πιλότου: «Ο μπαμπάς έφερε τα Rafale»

Βιασμός 24χρονης: Διατάχθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου της κοπέλας

Ξέσπασε σε κλάματα η Κατερίνα Καινούργιου: «Μου γράφουν να πεθάνω και να μην κάνω ποτέ παιδί»