ΕΘΝΙΚΑ

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο την ώρα των προκλήσεων Τσαβούσογλου

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο την ώρα των προκλήσεων Τσαβούσογλου

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προέβαλλε τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις με έναν χάρτη που έδειχνε με την τουρκική υφαλοκρηπίδα να φτάνει μέχρι την Κρήτη, η Άγκυρα συνέχιζε με αμείωτη ένταση τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.

Σε 53 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 12 τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα (05/08), σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (10 F-16 και δύο CN-235), προέβησαν επίσης σε εννέα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Τσαβούσογλου: Έδειξε χάρτη με την τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι την Κρήτη

Στο ζήτημα των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέδριο στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ανά πάσα στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Όπως τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ότι η πολιτική ισότητα και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων είναι απαραίτητη και, σε αυτή τη βάση, η Άγκυρα δεν αποκλείει κανένα μοντέλο λύσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε εποικοδομητικές και με καλές προθέσεις τις προτάσεις που υπέβαλαν οι Τουρκοκύπριοι.

«Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο λύσης. Θέλουμε μια λύση win-win για την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Στην υφαλοκρηπίδα μας μετά το γεωτρύπανο μας το Fatih, ξεκίνησε τις εργασίες του και το Yavuz. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Eπιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Η ΕΕ η οποία είναι μια πολιτική ένωση δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν δικαστήριο. Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού όπως και δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη δεν υποστηρίζουμε να κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε», είπε στη διάρκεια της ομιλίας του ενώ προκάλεσε αίσθηση ο χάρτης που προβαλλόταν πίσω του και εμφανιζόταν η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την Κρήτη!

Δείτε το βίντεο: