ΕΘΝΙΚΑ

ΑΟΖ: Το νέο διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας και η στάση των Ευρωπαίων

ΑΟΖ: Το νέο διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας και η στάση των Ευρωπαίων

Με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση το «επεισόδιο» της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Ωστόσο, το σίριαλ του ενεργειακού παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να ολοκληρωθεί. Μάλιστα είναι αμφίβολο αν ποτέ κλείσει οριστικά αφού η αντίστοιχη διαμάχη στο Αιγαίο συμπληρώνει μισό αιώνα χωρίς προοπτική επίλυσης –για να μη μιλήσουμε για το Κυπριακό.

Το σίγουρο είναι ότι μετά τη συμφωνία της Τουρκίας – Λιβύης το πεδίο του ενεργειακού ανταγωνισμού επεκτείνεται στο λιβυκό πέλαγος.

Η Σύνοδος Κορυφής

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε το γνωστό δίδυμο «αποφασιστικότητα – ψυχραιμία» που διέπει μέχρι τώρα τον κυβερνητικό λόγο για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου. Χαρακτηριστικά είπε ότι:

«Θα ήθελα, εδώ από τις Βρυξέλλες, να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες, από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και από τη Γαύδο έως τον Έβρο: Θέλω να γνωρίζουν, όλες και όλοι, ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο. Όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr