ΕΘΝΙΚΑ

Oργισμένη απάντηση της Αθήνας στον Ερντογάν: «Ο παραβάτης επιχειρεί μαθήματα νομιμότητας»

Oργισμένη απάντηση της Αθήνας στον Ερντογάν: «Ο παραβάτης επιχειρεί μαθήματα νομιμότητας»

Αντεπίθεση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τις προκλητικές δηλώσεις του «σουλτάνου» - Χαρακτηρίζει οξύμωρο το να μιλά για νομιμότητα ο Τούρκος πρόεδρος. 

Την έντονη και άμεση αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη χώρα μας το πρωί της Κυριακής (19/01), λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου θα διεξαχθεί η κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη.

«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, και συμπληρώνει:

«Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε την ενόχληση της Αθήνας που δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, υποστηρίζοντας πως «ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Τα βήματα που ακολουθεί δεν είναι τα ενδεδειγμένα βήματα. Υποστηρίζει τη λάθος πλευρά της διαμάχης».

«Η Ελλάδα τρελάθηκε επειδή δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο», πρόσθεσε μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος.

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη

Σε αναβρασμό βρίσκεται από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι επιδίδονται σε πλήθος επαφών, ούτως ώστε να μην θιγούν τα συμφέροντα της Ελλάδας, καθώς «καραδοκεί» η έντονη παρουσία της Τουρκίας στην όλη διαδικασία και τις συζητήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι θα είναι παρόντες σήμερα στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία με τον κ. Μισέλ έγινε με πρωτοβουλία του ιδίου κι ήταν εκτενής, ενώ συζητήθηκε μεγάλο μέρος της ατζέντας σχετικά με τη διάσκεψη του Βερολίνου, τη Λιβύη και τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Αυτό που τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες είναι ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί θεματοφύλακα του πλαισίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία καταδικάστηκε η τουρκική παραβατικότητα, συμπεριλαμβανομένου και του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.

Το ζητούμενο της ελληνικής πλευράς είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να πράξουν τα απαραίτητα. Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων στο Βερολίνο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης – σε αντίθεση με όσα είπε στον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η Άνγκελα Μέρκελ – και αυτό να καταδικαστεί, παρά την εμμονή της Άγκυρας προκειμένου να νομιμοποιήσει μέσα από αυτό τις ενέργειές της στη ΝΑ Μεσόγειο.

Τηλεφωνική επικοινωνία αναφορικά με τις εξελίξεις για τη σημερινή διάσκεψη στο Βερολίνο είχε ο κ. Δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Υβ Λεντριάν, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών των Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν.

Εξάλλου, μετά την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση ότι εάν αποτελέσει μέρος της «επόμενης μέρας» για τη Λιβύη, τότε θ’ ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία και θα ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών της Λιβύης και με την Ελλάδα, όπως είχε γίνει το 2010. Τούτο δήλωσε, μάλιστα, στον Antenna ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.