ΕΘΝΙΚΑ

Στην Πύλο ο Ρωσικός Στόλος

Στην Πύλο ο Ρωσικός Στόλος

Οι Ρώσοι δεν κάλεσαν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε αεροναυτική άσκηση εντός του FIR Αθηνών.

Σήμερα το πρωί το Ρωσικό Ναυτικό προχώρησε σε αιφνιδιαστική δέσμευση μιας περιοχής περί τα 75 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, στο στόμιο της εξόδου της Αδριατικής.

Το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζετζόφ» προερχόμενο από την περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης και άλλα πέντε από τα συνολικά οκτώ πλοία της συνοδείας του βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Η άδεια ΝΟΤΑΜ από την Ελλάδα κατόπιν του ρωσικού αιτήματος εκδόθηκε νωρίς το πρωί και η δέσμευση αφορά μια περιοχή μεταξύ των FIR Eλλάδος-Λιβύης-Ιταλίας, αλλά γίνεται στο σύνολό της εντός του ελληνικού FIR και για τις ώρες από 10.00 το πρωί σήμερα ως τις 17.00 το απόγευμα.

Η δέσμευση της περιοχής αφορά αεροναυτική άσκηση με την συμμετοχή αεροσκαφών Σουχόι Su-33, Su-25 και ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Θα αφορά σε σενάρια εναέριας προσβολής του «Ναύαρχος Κουζετζόφ», αντιμετώπισης υποβρύχιου κινδύνου, καθώς και έρευνας και διάσωσης S.A.R.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά η Ρωσία δεν ζήτησε τη συμμετοχή ελληνικών αεροναυτικών δυνάμεων, κάτι που στο παρελθόν έκαναν, στο πλαίσιο των γνωστών ασκήσεων "Passex" που πραγματοποιούν με τις δυνάμεις του κράτους εντός του FIR στο οποίο ασκούνται…

Φαίνεται πως η κόντρα μεταξύ των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου με την Ρωσία καλά κρατεί, ακόμα και μετά την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ και τις γνωστές αντιδράσεις.