ΕΘΝΙΚΑ

Αγιά Σοφιά: Το μόνο σημείο που δεν κάλυψαν με χαλιά οι Τούρκοι - Τι ξεχωριστό έχει;

Αγιά Σοφιά: Το μόνο σημείο που δεν κάλυψαν με χαλιά οι Τούρκοι - Τι ξεχωριστό έχει;
ASSOCIATED PRESS

Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία του Ερντογάν προχώρησε την Παρασκευή (24/07) στη βεβήλωση του ιερού χριστιανικού συμβόλου

Ο «σουλτάνος» αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα, μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά στις 24 Ιουλίου σε τζαμί. Ο ίδιος συμμετείχε στην μουσουλμανική προσευχή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά από 86 χρόνια.

Τριγωνικές λευκές κουρτίνες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Αγιάς Σοφιάς για να κρύψουν τις αγιογραφίες και τα μοναδικά ψηφιδωτά όπως στο θόλο, πάνω από το Ιερό Βήμα, όπου βρίσκεται η τοιχογραφία της Παναγιάς Βρεφοκρατούσας. Ενώ, το πάτωμα καλύφθηκε με πράσινο χαλί, ώστε να μπορούν να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι, εκτός από ένα σημείο.

Όπως αναφέρει, η Yenisafak, μόνο ένα μέρος της Αγιάς Σοφιάς, έμεινε ακάλυπτο, και αυτό είναι ο «Ομφαλός», όπως είναι γνωστό. Πρόκειται για το πιο ιερότερο σημείο του ναού, όπου γινόταν η στέψη των Βυζαντινών αυτοκρατόρων.

Δείτε το συγκεκριμένο σημείο στη gallery:

Γατί όμως δεν καλύφθηκε;

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Coşkun Yılmaz, τόνισε ότι το συγκεκριμένο σημείο δεν καλύφθηκε από χαλί, καθώς σε αυτό υπάρχουν μάρμαρα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της Αγιάς Σοφιάς και έχει ιστορική σημασία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.