ΕΘΝΙΚΑ

Γαλλική επανάσταση κατά του Ισλάμ: Ο Μακρόν «σβήνει» τον Ερντογάν – Η αμηχανία της Μέρκελ

Γαλλική επανάσταση κατά του Ισλάμ: Ο Μακρόν «σβήνει» τον Ερντογάν – Η αμηχανία της Μέρκελ
AP

Ο Ερντογάν σπρώχνει την Τουρκία στον «γκρεμό» - Οργή Μακρόν και στο βάθος... Σύνοδος Κορυφής

Τα τελευταία... έκτροπα του «σουλτάνου» με τις ακραίες και προσβλητικές εκφράσεις κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται να ξεχείλισαν το ποτήρι της ανοχής της ΕΕ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» με κάλεσμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων τραβώντας, με αυτό τον τρόπο, την κόντρα με τον Γάλλο πρόεδρο... στα άκρα.

Πλέον στις «φωνές» της Ελλάδας και της Κύπρου, ώστε να μπει η Τουρκία στην άτυπη Σύνοδο των «27» στις 29 Οκτωβρίου, λόγω των προκλήσεων που συνεχίζει να πραγματοποιεί τόσο σε Αιγαίο όσο και σε Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται ότι θα προστεθούν και -ακόμα πιο έντονες- γαλλικές «πιέσεις» μαζί με τις χώρες «δορυφόρους» της Γαλλίας.

Ο Ερντογάν φαίνεται να έχει βάλει στόχο την επιβολή ενός νέου τύπου θρησκευτικού φανατισμό κατά της Γηραιάς Ηπείρου ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί από μια μουσουλμανική συσπείρωση. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι Εμμάνουελ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε ανοικτό «πόλεμο» καθώς, ο Γάλλος ηγέτης δεν έχει σκοπό να αφήσει τον «Σουλτάνο» να ασκήσει την επιρροή που επιθυμεί στον αραβικό κόσμο μέσω του νέου «Χαλιφάτου» του, με σαφείς και ξεκάθαρες βλέψεις προς την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Οι δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών αλλά και αξιωματούχων μετά από το παραλήρημα Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί. Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν ήταν ξεκάθαρος πάνω σε αυτό το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις και τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές».

«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη».

«Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι αλληλέγγυα με τα κράτη-μέλη, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

Το μήνυμα-έναυσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος που πήρε θέση για τις νέες προσβολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η ρητορική μίσους υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη.

«Οι προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτες, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον γαλλικό λαό που εξακολουθεί να πνίγει ένα βίαιο έγκλημα».

Γερμανία: «Απολύτως απαράδεκτες» οι δηλώσεις Ερντογάν

«Απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας ακόμη τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ». Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στην Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών». Νωρίτερα ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ως «νέο χαμηλότερο σημείο». Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την 'Αγκυρα. «Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Μάας: «Η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών»

Νωρίτερα ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ως «νέο χαμηλότερο σημείο». Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Αγκυρα. «Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν τραβάει την κόντρα σε... οικονομικές κυρώσεις

Μιλώντας σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε στην Άγκυρα για το «Mawild an-Nabi», τον εορτασμό της γέννησης του προφήτη Μωάμεθ, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει από τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα.

«Μουσουλμανικοί χώροι εργασίας, σπίτια και σχολεία δέχονται επίθεση από φασιστικές ομάδες σχεδόν κάθε μέρα. Φωνάζω από τη χώρα μου από εδώ. Μην προτιμάτε ποτέ γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε ποτέ. Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν με την ενθάρρυνση του ηγέτη της Γαλλίας, ο οποίος είχε ανάγκη ψυχιατρικού ελέγχου», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους ευρωπαίους αξιωματούχους να βάλουν ένα τέλος σ' αυτό που περιέγραψε ως «εκστρατεία μίσους» έναντι των μουσουλμάνων, η οποία «κατευθύνεται» από τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι οφείλουν να πουν "στοπ" στην εκστρατεία μίσους που κατευθύνεται από τον Μακρόν», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του προέδρου της Γαλλίας. Παρόμοια σχόλια έκανε και χθες, Κυριακή, καθώς και κατά τη σημερινή ομιλία του στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα «μέτωπα» του Ερντογάν: Πώς άνοιξε «πόλεμο» με Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ