ΕΘΝΙΚΑ

Σε πανικό ο Ακάρ μπροστά στα εξοπλιστικά χαρτιά της Ελλάδας - «Όσα και να πάρετε δεν θα σας φτάσουν»

Σε πανικό ο Ακάρ μπροστά στα εξοπλιστικά χαρτιά της Ελλάδας - «Όσα και να πάρετε δεν θα σας φτάσουν»

«Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν. Δεν αρκούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, απειλώντας την χώρα μας

Τον πανικό που βρίσκεται η Τουρκία μπροστά στα νέα εξοπλιστικά «χαρτιά» που παίζει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, έκανε έκδηλο με δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της χώρας μας.

«Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν. Δεν αρκούν», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια το Ακάρ, ο οποίος φαίνεται πως τα έχει βρει «σκούρα» βλέποντας το εξοπλιστικό «ράλι» της Ελλάδας για τον εκσυγχρονισμό των τριών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Χουλουσί Ακάρ μη ξέροντας τι να πει ανέφερε απλά ότι η Ελλάδα έχει οικονομικά προβλήματα, «είναι γνωστή η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας. Έχουν προβλήματα. Όμως παρά τα προβλήματα και με κόστος τη μείωση του φαγητού, της ένδυσης, του μισθού του κάθε Έλληνα πολίτη, ξεκίνησαν μια εκστρατεία εξοπλισμού, μια μόδα εξοπλισμού»,

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη κατηγόρησε εκ νέου την Αθήνα υποστηρίζοντας ότι, «οι Έλληνες γείτονες μας κάνουν προβοκατόρικες ενέργειες, κάνουν προκλητικά βήματα και αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Και καλύπτουν όσα κάνουν οι ίδιοι και αποκρύπτουν τις προσπάθειες μας για διάλογο, για ειρηνικές μεθόδους οι οποίες συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο».

Αναφορικά με την Λιβύη προειδοποίησε πως «ο Xαφτάρ και οι υποστηρικτές του θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε περίπτωση που γίνει οποιαδήποτε επίθεση σε τουρκικά στοιχεία, τότε να ξέρουν πως όλα τα στοιχεία του δολοφόνου Χαφτάρ θα είναι νόμιμοι στόχοι μας. Να το βάλουν στο μυαλό τους. Καθώς μετά απο μια τέτοια επίθεση δεν θα βρίσκουν χώρο να σταθούν».

Ο Ακάρ, που συνοδευόταν από μια στρατιωτική αντιπροσωπεία, συναντήθηκε χθες στην Τρίπολη με τον Λίβυο ομόλογό του Σαλαχεντίν αλ Ναμρούς και τον Χάλεντ αλ Μέχρι, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους (HCE), που πρόσκειται στην GNA. Ο Ακάρ με τον Μέχρι προέταξαν «τη συνέχιση του συντονισμού» για να απωθήσουν μια ενδεχόμενη επίθεση εκ μέρους του «εκτός νόμου αντάρτη Χαλίφα Χάφταρ με στόχο να πλήξει τη σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το HCE.

Παρά την εκεχειρία που υπογράφηκε τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται, οι εμπρηστικές δηλώσεις εκ μέρους αξιωματούχων στη Λιβύη συνεχίζονται. Την Πέμπτη, ο Χάφταρ κάλεσε τους υποστηρικτές του «να εκδιώξουν τον Τούρκο κατακτητή». Δεν θα υπάρξει ειρήνη «με την παρουσία ενός αποικιοκράτη στα εδάφη μας», πρόσθεσε ο στρατάρχης, ο οποίος στηρίζεται από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Τούρκος υπουργός παρέστη επίσης στην τελετή απονομής των διπλωμάτων σε Λίβυους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών που εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών.

Η Τουρκία έχει στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη. Οι τελευταίοι εδρεύουν κυρίως στην αλ Ουατίγια, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Η Τουρκία ελέγχει επίσης στη Λιβύη μια ναυτική βάση και στρατόπεδα Σύρων μισθοφόρων, σύμφωνα με τον Τζαλέλ Χαρσαουί, έναν ερευνητή του ολλανδικού ινστιτούτου Clingendael.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Χριστούγεννα με εκατοντάδες κρούσματα - Ποιες περιοχές είναι στο... κόκκινο!