ΕΘΝΙΚΑ

Εξοπλιστικά: Το πανίσχυρο Iron Sting που προτείνει το Ισραήλ - Τι μπορεί να προσφέρει

Εξοπλιστικά: Το πανίσχυρο Iron Sting που προτείνει το Ισραήλ - Τι μπορεί να προσφέρει

Ενισχύεται συνεχώς η συμμαχία Αθήνας - Ιερουσαλήμ - Έντονο το ενδιαφέρον της Αθήνας για νέα οπλικά συστήματα - Έτοιμο τo Ισραήλ να γίνει από τους βασικούς προμηθευτές της χώρας μας - Ποιο είναι το νέο όπλο της Elbit

Με δεδομένη τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με βασικό υπαίτιο το τουρκικό καθεστώς, η Ελλάδα προχωρά με στοχευμένες κινήσεις σε ενίσχυση των συμαχιών με παίκτες - «κλειδιά».

Υπό αυτό το πρίσμα, οι καλές σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ αποτελούν τη βάση για ευρύτερη αμυντική και ενεργειακή συμμαχία, σε μια περιοχή γεωστρατηγικά ασταθή.

Μπορεί ο Ερντογάν να επιχειρεί επαναπροσέγγιση των σχέσεων με το Ισραήλ, ωστόσο, φαίνεται πως ο άξονας Αθήνας - Ιερουσαλήμ είναι ήδη πολύ ισχυρός και ενισχύεται συνεχώς.

Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών έχει βεβαίως σοβαρότατη πολιτική διάσταση. Οι σχέσεις της Ιερουσαλήμ με την Άγκυρα είναι κάκιστες, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να εκφράζει συνεχώς τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο και να μην «τσιμπάει» στις επιθέσεις φιλίας που επιχειρεί εσχάτως ο «σουλτάνος».

Ελλάδα και Ισραήλ προχωρούν σε εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, με την Αθήνα να ενδιαφέρεται για μια σειρά από ισραηλινά οπλικά συστήματα και την Ιερουσαλήμ να επιθυμεί να γίνει ένας από τους βασικούς προμηθευτές της χώρας μας.

Υπενθυμίζουμε πως η ΕΛΒΟ αναμένεται να περάσει στην εταιρεία PLASAN SASA Ltd ισραηλινών συμφερόντων, η οποία και θα αναλάβει να τρέξει μια σειρά από προγράμματα, φιλοδοξώντας να… αναγεννήσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

Εξελίξεις υπάρχουν στο πρόγραμμα απόκτησης των Ισραηλινών UAV Heron για τη Πολεμική Αεροπορία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα δύο πρώτα αροσκάφη θα φτάσουν στη χώρα μας τον Απρίλιο. Μέχρι τότε θα είναι έτοιμο και εκπαιδευμένο το προσωπικό που θα τα χειριστεί.

Όπως έχουμε αναφέρει, η Ελλάδα έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τα πανίσχυρα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, και συγκεκριμένα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS. Πρόκειται για ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.

Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Ιούλιο σε στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού και είχε εντυπωσιάσει με τις δυνατότητες του. Μάλιστα, το Spike NLOS εννοούσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όταν από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εξοπλιστούν με νέους αντιαρματικούς πυραύλους.

Τον Ιανουάριο, οι δύο χώρες προχώρησαν σε συμφωνία με την ισραηλινή εταιρεία ELBIT για τη δημιουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, ενώ οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται έντονα για την ΕΑΒ (επισκευές και συντήρηση αεροσκαφών) την ΕΛΒΟ, για τα συστήματα κυβερνοάμυνας, αλλά και για ελληνικά ναυπηγεία, ενώ έχουν καταθέσει προτάσεις για το νέο εθνικό τυφέκιο και το νέο εθνικό όχημα που θα αντικαταστήσει την θρυλική «καναδέζα» της Mercedes.

Εντυπωσιακό το Iron Sting

Πρόθεση Αθήνας και Ιερουσαλήμ είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, με την Elbit μάλιστα να παρουσιάζει ένα νέο καθοδηγούμενο όπλο, το Iron Sting, ένα πυρομαχικό όλμου ακριβείας, με λέιζερ και GPS.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, οι επίγειες Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η Elbit Systems αποκάλυψαν το Iron Sting.

Πρόκειται για ένα «διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας» (networked precision fire system) - ένα πυρομαχικό όλμου καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS για ακρίβεια στη στόχευση και πρόληψη παράπλευρων ζημιών. Οι δοκιμές έχουν ήδη διεξαχθεί με επιτυχία, ολοκληρώνοντας την ανάπτυξη του συστήματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένυ Γκαντζ, δήλωσε: «Η τεχνολογία που διατίθεται στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) από ισραηλινές βιομηχανίες, αλλάζει το πεδίο της μάχης και παρέχει στις δυνάμεις μας πιο ακριβή και αποτελεσματικά μέσα. Η ενσωμάτωση του" Iron Sting" ανταποκρίνεται στο όραμα που παρουσιάζεται στο πολυετές σχέδιο του Στρατού μας, το "Tnufa". Επιπλέον, εκπληρώνει τις ανάγκες των Αμυντικών μας Δυνάμεων, προσαρμόζοντας τις δυνατότητες μάχης για να αντιμετωπίσει εχθρούς κρυμμένους σε πολιτικά, αστικά περιβάλλοντα, ενώ πληροί τις νομικές και ηθικές προδιαγραφές που έχει θέσει το κράτος του Ισραήλ».

Το Iron Sting έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει με ακρίβεια, τόσο σε ανοιχτά πεδία, όσο και σε αστικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες παράπλευρων ζημιών και αποτρέπει τον τραυματισμό πολιτών. Η επιχειρησιακή του χρήση θα φέρει επανάσταση στις επίγειες πολεμικές επιχειρήσεις και θα εξοπλίσει τα τάγματα με οργανικά, ακριβή και αποτελεσματικά πυρομαχικά.

Οι δοκιμές του όπλου πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση δύο δικτυωμένων συστημάτων όλμου τύπου “cardom” που έχουν αναπτυχθεί από την Elbit Systems: ένα σύστημα «cardom», ενσωματωμένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα τύπου M113 APC και ένα σύστημα «cardom spear», τοποθετημένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα τύπου Hummer 4X4 SUV.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, o Ταξίαρχος Γιανίβ Ρότεμ, σχολίασε: «Δέκα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης μας οδήγησαν εδώ σήμερα, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στις δυνάμεις του στρατού μας προηγμένες δυνατότητες για το σύγχρονο πεδίο μάχης. Το συγκεκριμένο πυρομαχικό όλμου με λέιζερ και GPS που παρέχει ακριβή ικανότητα πυροδότησης, ως τώρα εφαρμοζόταν μόνο σε πυραύλους και πυρομαχικά αέρα. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολυδιάστατο και πρωτοποριακό σύστημα σε διεθνές επίπεδο».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Οπλικών Συστημάτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνλαμεων, ο Συνταγματάρχης Αρίκ Αβίβι, προσέθεσε: «Η διοίκηση των επίγειων δυνάμεων ηγείται της διαδικασίας ενσωμάτωσης του “Iron Sting” στις Αμυντικές μας Δυνάμεις. Αυτό το ακριβές κατεθυνόμενο πυρομαχικό είναι πρωτοποριακό για τα τάγματά μας, αφού τα εξοπλίζει με ακριβή και οργανικά πυρομαχικά, κάτι που ως τώρα περιοριζόταν μόνο για πολύπλοκους και μεγάλους εκτοξευόμενους πυραύλους. Χάρη στην εντυπωσιακή τεχνολογική εξέλιξη, τώρα εφαρμόζεται και σε πυρομαχικά όλμου σε ευρεία κλίμακα».

Ο Γενικός Διευθυντής της Elbit Systems για τα Επίγεια Συστήματα, Γιεχούντα (Ούντι) Βερέντ, σημείωσε: «Η εισαγωγή αυτού του κατευθυνόμενου με λέιζερ και GPS πυρομαχικού μετατρέπει το σύστημα όλμου από ένα στατικό πυρομαχικό, σε ένα πυρομαχικό ακριβείας, παρέχοντας έτσι μια σημαντική αλλαγή στις δυνατότητες σε τακτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι καταφέραμε να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική λύση που μας επιτρέπει να αυξήσουμε την ακρίβεια στη στόχευση και να μειώσουμε τις παράπλευρες απώλειες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ρoή Ειδήσεων