ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Η πενταμερής, οι προσδοκίες και ο Ερντογάν που καταλαβαίνει μόνο από πράξεις

Κυπριακό: Η πενταμερής, οι προσδοκίες και ο Ερντογάν που καταλαβαίνει μόνο από πράξεις

Χαμηλές προσδοκίες για τη συνάντηση της Γενεύης, αλλά ο Ελληνισμός έχει ευκαιρία… αντεπίθεσης.

Την ώρα που η Τουρκία «βομβαρδίζεται« διπλωματικά από τις ΗΠΑ, συγκαλείται στις 27 με 29 Απριλίου η Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό. Είναι η πρώτη φορά μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, που οι εμπλεκόμενες πλευρές θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαπραγμάτευσης, με τις προσδοκίες ωστόσο να είναι χαμηλές.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, σε Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, συγκαλεί τη Διάσκεψη προκειμένου να εξεταστεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι Νίκος Αναστασιάδης, Ερσίν Τατάρ, Νίκος Δένδιας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντομινίκ Ράαμπ, ενώ τελικά τα Ηνωμένα Έθνη δεν προσκάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών, πάντως, θα βρεθούν στην ελβετική πόλη προκειμένου να έχουν διμερείς επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Μπορεί όπως αναφέραμε οι προσδοκίες να είναι χαμηλές, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία και με την Τουρκία «στρυμωγμένη» ενδεχομένως και να υπάρξουν συζητήσεις πέραν των τυπικών και πέραν της απλής παράθεσης των θέσεων. Το γεγονός επίσης ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε οι επαφές να γίνουν όλες κατ’ ιδίαν και με την παρουσία του ίδιου, δίνει επιπλέον βάρος στις συζητήσεις.
Βεβαίως, οι θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και θεωρείται δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος στη Γενεύη.

Ο βαθύτατα διχαστικός λόγος που έχει επιλέξει το καθεστώς Ερντογάν και ο «αχυράνθρωπος» επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την εξέλιξη των συζητήσεων, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να προβάλλουν σαφείς «κόκκινες» γραμμές. Η επιρροή που ασκεί στους Τουρκοκυπρίους και κυρίως στους παράνομους εποίκους ο Ερντογάν είναι παραπάνω από εμφανής, με τον Τατάρ ν’ αποτελεί το φερέφωνο και το ψευδοκράτος το «μακρύ» χέρι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η προτιμούμενη από τη διεθνή κοινότητα λύση του κράτους δικοινοτικής ομοσπονδίας θα αποστερήσει από το τουρκικό καθεστώς αυτή τη σφαίρα παρέμβασης, αποκόπτοντας στην ουσία τον βραχίονά της, κάτι που ο Ερντογάν τελικά δεν θέλει να το σκέφτεται ούτε ως σενάριο. Η νίκη του Τατάρ στα Κατεχόμενα έδωσε χρόνο και χώρο στον Τούρκο Πρόεδρο, όσο όμως προωθείται μια λύση δικοινοτικού κράτους που συνιστά απειλή για τα τουρκικά σχέδια, τόσο η δήθεν ανάγκη δημιουργίας δύο ανεξαρτήτων κρατών καθίσταται πιο αδήριτη για την Τουρκία.

Ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά επιμένουν ότι η όποια διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί από το σημείο που σταμάτησε το 2017 στο Κραν Μοντανά αλλά και στο πλαίσιο που οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019.

Από την άλλη, τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά σημειώνουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ από το 2017. Τατάρ και Τσαβούσογλου πάνε στη Γενεύη έχοντας επαναλάβει το τελευταίο διάστημα ότι απορρίπτουν τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και προωθώντας τη λύση των δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα.

Το τονίζουμε εδώ και καιρό πως η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις. Πριν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας και πριν αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Αρμενίων, η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει τον Ερντογάν ότι δεν θα μείνει στα λόγια. Ίσως πλέον ήρθε η ώρα των πράξεων και για την Τουρκία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα έμοιαζε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος: Η «ακτινογραφία» μιας υποθετικής σύρραξης