ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: «Άστραψε και βρόντηξε» η «ΛΑΙΛΑΠΑ» - «Πλήγμα» σε αεροσκάφη, τορπίλη από υποβρύχια

Πολεμικό Ναυτικό: «Άστραψε και βρόντηξε» η «ΛΑΙΛΑΠΑ» - «Πλήγμα» σε αεροσκάφη, τορπίλη από υποβρύχια

Μήνυμα ύψιστης ετοιμότητας από τον Στόλο – Πώς τα πλοία μας απάντησαν σε «εχθρικά» αεροσκάφη – Άφαντα τα ελληνικά υποβρύχια, εκτέλεσαν βολή τορπίλης.

Με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, απαντούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην προκλητική ρητορική Ερντογάν και στις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μπορεί το τουρκικό καθεστώς να έχει υποστεί αλλεπάλληλές ήττες τόσο σε στρατιωτικό όσο και διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο, στο ελληνικό Πεντάγωνο δεν θριαμβολογεί κανείς. Αντιθέτως, επαγρυπνούν συνεχώς και παραμένουν σε ύψιστη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν το επόμενο σχέδιο της Άγκυρας.

Άλλωστε, με τον Ερντογάν «τραυματισμένο» στο διεθνές περιβάλλον και στο εσωτερικό της χώρας του, αναζητώντας τρόπους και ευκαιρίες για να ανακτήσει τον έλεγχο, η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα για εφησυχασμό.

Οι οδηγίες που έχει δώσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και στους τρεις Κλάδους είναι σαφείς: Επαγρύπνηση και ετοιμότητα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, συνεχής εκπαίδευση και επίδειξη σημαίας σε όλα τα «καυτά» σημεία του Αρχιπελάγους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού κάθονται πλέον ελάχιστο χρόνο στους ναυστάθμους, περιπολώντας συνεχώς σε όλο το μήκος του Αιγαίου, ενώ ο ελληνικός Στόλος έχει συνεχή παρουσία στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, πέραν φυσικά των δικό του απαιτητικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 23 Απριλίου η μεγάλη ναυτική άσκηση «ΛΑΙΛΑΠΑ 2021», με τις μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού να αναπτύσσονται σε κάθε γωνιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Μάλιστα, η «ΛΑΙΛΑΠΑ» συνέπεσε με την μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη, τον «ΗΝΙΟΧΟ 2021», τους Αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΑ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη να σχεδιάζουν απαιτητικά σενάρια με εμπλοκή πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών. Την ίδια ώρα, οι «αθόρυβοι κυνηγοί» του Αρχιπελάγους, τα πανίσχυρα ελληνικά υποβρύχια Type 209 και Type 214 εκτελούσαν με απόλυτη επιτυχία τις ασκήσεις «ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ» και «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ».

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια πυρών κατά στόχων επιφανείας και αέρος, σύνθετα γυμνάσια αεράμυνας, βολές τορπιλών γυμνασίων από υποβρύχια, αποβατικές ασκήσεις, αντικείμενα πολέμου μεταξύ υποβρυχίων καθώς και σημαντικός αριθμός αντικειμένων εξάσκησης σε αντιμετώπιση όλων των ειδών των απειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, κατά τη διάρκεια του «ΗΝΙΟΧΟΥ» το Πολεμικό Ναυτικό δεν περιορίστηκε σε… παθητικό ρόλο. Αντιθέτως, είχε ενεργή συμμετοχή σε πολλά σενάρια, με τις μονάδες επιφανείας μάλιστα να καταφέρνουν να επιφέρουν σημαντικά πλήγματα σε «εχθρικά» αεροσκάφη, επιβεβαιώνοντας πως η ναυτοσύνη των Ελλήνων μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική, ακόμα και όταν ο αντίπαλος είναι πιο προηγμένος τεχνολογικά.

Τα… διαπιστευτήριά τους έδωσαν και τα ελληνικά υποβρύχια, τα οποία παρέμειναν αόρατα τόσο από τα πλοία όσο και από τα αεροσκάφη, ενώ στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» πραγματοποιήθηκε και βολή τορπιλών, η οποία ήταν απολύτως επιτυχημένη.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν