ΕΘΝΙΚΑ

Εκνευρισμός ΗΠΑ από τις τουρκικές προκλήσεις - Παρέμβαση Μενέντεζ: «Να σταθούμε δίπλα στην Κύπρο»

 Παρέμβαση Μενέντεζ: «Να σταθούμε δίπλα στην Κύπρο»
Μήνυμα Μενέντεζ για τις τουρκικές προκλήσεις
Intime News

Έντονη είναι η ενόχληση των ΗΠΑ από τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον γερουσιαστή  Ρόμπερτ Μενέντεζ να καλεί την χώρα να του να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου

Στενά παρακολουθούνται οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες των τελευταίων 24ωρων, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις ΗΠΑ να καταδικάζουν με την πρώτη ευκαιρία τις κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αποσκοπούν σε νέα ένταση στην περιοχή. Οι απορρυθμιστικές κινήσεις της Τουρκίας στην γειτονιά της Κύπρου, συνοδεύονται και με εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι, επιδίδονται σε ρεσιτάλ προπαγάνδας και απειλών σε τρία κυρίως μέτωπα -Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ-.

«Η Τουρκία υπονομεύει για άλλη μια φορά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ σχετικά με την τουρκική παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» που έγινε στα ανοιχτά της Κύπρου.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κάλεσε τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου και υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τα ζωτικά συμφέροντα ενός από τα κράτη μέλη της.

Το σκάφος Nautical Geo, που πραγματοποιεί εργασίες για τον αγωγό φυσικού aερίου EastMed σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δέχθηκε την περασμένη Κυριακή παρενοχλήσεις από τουρκικά πλοία που παράνομα κινούνται στην περιοχή.

Οι Τούρκοι φέρονται να προέτρεπαν το πλοίο να σταματήσει τις δραστηριότητές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ με το αιτιολογικό ότι βρίσκεται σε περιοχές υπό τουρκική δικαιοδοσία.

Σχετική ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Τραβάει το σκοινί η Τουρκία - «Πόλεμος» Navtex ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα

Μετά τη Navtex που δημοσίευσε το βράδυ της Παρασκευής (8/10) ανακοινώνοντας την έναρξη νέων ερευνών του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis βόρεια της Κύπρου, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε στο λογαριασμό του στο twitter μικρό βίντεο, δηλώνοντας την ετοιμότητα του πολεμικού ναυτικού στη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Πάντα έτοιμοι για τη Γαλάζια Πατρίδα μας… Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 05-06 Οκτωβρίου 2021 στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η εκπαιδευτική άσκηση με πραγματικά πυρά Χιουσείν Μπουλούτ», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την κυπριακή πλευρά με την Λευκωσία να εκδίδει αντι-NAVTEX για την Navtex της Τουρκίας. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η Κύπρος εξέδωσε αντι-Navtex ενημερώνοντας ότι η Navtex της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι η τουρκική Navtex επηρεάζει σε μικρό βαθμό την κυπριακή ΑΟΖ, στα βόρεια της Κύπρου, από την κατεχόμενη Κερύνεια προς την Τουρκία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η κακοκαιρία «Αθηνά» σφυροκοπά τη χώρα - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Τραγωδία στο Μπολσόι: Η στιγμή που ο χορευτής χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της παράστασης (vid)

Ο σχεδιαστής του οίκου Balmain σόκαρε τον πλανήτη – Η φωτό που αποκάλυψε το φρικτό ατύχημα