ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και... αποσιωπά τις απαντήσεις Παναγιωτόπουλου

Ακάρ - Παναγιωτόπουλος
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δεν αναφέρει όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση των δυο υπουργών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
msb.gov.tr

Ελληνοτουρκικά: Καμία αναφορά στις παρατηρήσεις του Έλληνα υπουργού για την ένταση, τις μονομερείς ενέργειες και την προκλητικότητα από το τουρκικό υπουργείο. «Ο Ακάρ ανέφερε ότι αναμένει την ελληνική αντιπροσωπεία για την τέταρτη συνάντηση που θα γίνει στην Άγκυρα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Καμία απάντηση από την Τουρκία αναφορικά με το περιεχόμενο της συζήτησης Παναγιωτόπουλου και Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας υπουργός, ξεκαθάρισε προς τον Χουλουσί Ακάρ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς όπως εξήγησε τα παραπάνω αποτελούν την αδιαμφισβήτητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή.

Στην ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας για τη συνάντηση των δυο, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «στη διμερή συνάντηση, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα άμυνας και ασφάλειας, ο υπουργός Ακάρ αναφέρθηκε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται για την τέταρτη συνάντηση που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Ωστόσο, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Τούρκο υπουργό, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η συνάντηση των δυο υπουργών έγινε μετά από αίτημα του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Απειλές της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο: Απάντηση στο πεδίο αν παραβιαστεί η υφαλοκρηπίδα μας

Η συνάντηση των δυο υπουργών Άμυνας, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προχωρούσε σε ευθείες απειλές κατά Αθήνας και Λευκωσίας. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκί τόσο «η Ελλάδα όσο και οι Ελληνοκύπριοι προχωρούν σε κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται», τόνισε και προειδοποίησε ότι «η Τουρκία θα απαντήσει στις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και μέσω του διαλόγου. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ παραβίαση των δικαιωμάτων μας».

Απαντώντας στις ανακοινώσεις της Κύπρου για γεωτρήσεις τον Νοέμβριο σημείωσε ότι «αν αυτό συμβεί, φυσικά θα απαντήσουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Το λέω ξεκάθαρα. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις αναγκαίες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρός μας έχει προτείνει ίσο διαμοιρασμό των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Άνοιξε η διαθήκη του - Τι αναφέρει για τον Νίκο Κουρή

Ρόδος: Ντόμινο αποκαλύψεων για την κακοποίηση της 8χρονης- «Το έχει ξανακάνει» λέει η κόρη της θείας

Καιρός - Αρναούτογλου: Καρέ - καρέ η εξέλιξη μέχρι την 28η Οκτωβρίου - Η μακροπρόθεσμη τάση (vid)