ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Το «πολυεργαλείο» ΑΙΑΣ στη φαρέτρα του Στόλου - Το Newsbomb.gr στη Σαλαμίνα

Πολεμικό Ναυτικό
Τι θα προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το σύγχρονο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης
Βασίλης Σκουλαράκος

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας η τελετή ονοματοδοσίας - Τι θα προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό το σύγχρονο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης

Ήταν Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 όταν το Πολεμικό Ναυτικό καλωσόριζε στη δύναμη του ελληνικού Στόλου το δεύτερο σύγχρονο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης, "ΑΤΛΑΣ", ενώ 8 μήνες νωρίτερα είχε βάλει την ελληνική σημαία στην πλώρη του το πρώτο, ο "ΗΡΑΚΛΗΣ".

Σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Πολεμικό Ναυτικό βάζει στη φαρέτρα του το τρίτο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) που προμηθεύεται.

Το όνομα αυτού… ΑΙΑΣ!

Πρόκειται για την τρίτη δωρεά ΠΓΥ του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Πάνου Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό, μετά την παράδοση του ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ και του ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι.

Η σύμβαση για τη δωρεά του πλοίου υπεγράφη την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ και του Προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και Υποναυάρχου ε.τ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Σήμερα, στο ναύσταθμο Σαλαμίνας πραγματοποιείται η τελετή ονοματοδοσίας, παρουσία της Προεδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και των Αρχηγών των τριών Κλάδων, ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη.

Ανάδοχος του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΙΑΣ» ήταν η πλωτάρχης(Μ) του Πολεμικού Ναυτικού Αναστασία Ψωμαδέλλη.

Η πλωτάρχης Ψωμαδέλλη είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε καθήκοντα Α’ μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρέτησε σε φρεγάτα και συγκεκριμένα στη φρεγάτα Κανάρης, που ήταν η πρώτη της τοποθέτηση.

Πολεμικό Ναυτικό: Τι θα προσφέρει στον Στόλο ο ΑΙΑΣ

Το ΠΓΥ ΑΙΑΣ είναι ένα πλοίο πολλαπλού ρόλου, με δυνατότητες υποστήριξης των μονάδων κρούσεως του Στόλου, επιχειρησιακού σχεδιασμού και υλοποίησης πολυεπίπεδων αποστολών.

Τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του είναι εντυπωσιακά. Είναι μήκους περίπου 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.426 τόνων. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1000 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά το ΠΓΥ ΑΙΑΣ από τα δύο προηγηθέντα αυτού «αδελφά» πλοία είναι ότι είναι ένα πλήρως εξηλεκτρισμένο σκάφος με αμιγώς ηλεκτρική πρόωση με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα.

Διαθέτει και αυτό σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 (δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), ενώ η επιχειρησιακή του ευελιξία συμπληρώνεται από την ύπαρξη δύο γεφυρών διοίκησης (στην πλώρη και προς την πρύμνη), και από ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίου τύπου.

Στο πλοίο, μετά την παραλαβή του στις 21 Αυγουστου 2021 από το Πολεμικό Ναυτικό, έγιναν μικρές επισκευές και τροποποιήσεις, είναι σε εξαιρετική κατάσταση και άμεσα θα είναι επιχειρησιακά πανέτοιμο.

Στόχος του Πολεμικού Ναυτικού είναι τα τρία Πλοία Γενικής Υποστήριξης να αποκτήσουν ειδικό ρόλο, όπως για παράδειγμα να αποτελέσει ένα εξ αυτών πλατφόρμα συμβατή με τα οχήματα διάσωσης υποβρυχίων. Όλα επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά σκαφών ανορθόδοξου πολέμου. Επίσης μπορούν να παίξουν το ρόλο του «φαρόπλοιου».

Έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού χαρακτηρίζουν τα ΠΓΥ ως πολυεργαλεία στο ναυτικό πόλεμο, με εξαιρετικές, πολλαπλές δυνατότητες.

Μπορεί στο Πολεμικό Ναυτικό να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις για τις φρεγάτες Belh@rra το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως στο ΓΕΝ βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα προγράμματα.

Τόσο η απόκτηση των επτά ελικοπτέρων Romeo, με τις μοναδικές ικανότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, όσο και η απόκτηση τορπιλών και αντίμετρων για τα υποβρύχια κλάσης 214 και 209 προχωρούν κανονικά, ενώ και το ζήτημα της απόκτησης κορβετών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Σάλος με ιερέα για τις προκλητικές πόζες σε φωτογραφίες που ανήρτησε στο Instagram

Θα καλέσει επιτέλους ο εισαγγελέας τον Άρη Πορτοσάλτε για διασπορά ψευδών ειδήσεων;

Κορονοϊός: Συναγερμός για νέο στέλεχος με 32 μεταλλάξεις – Από πού ξεκίνησε