ΕΘΝΙΚΑ

Μας απειλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: «Δεν μπλοφάρουμε – Αποστρατικοποιήστε τα νησιά του Αιγαίου

Μας απειλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: «Δεν μπλοφάρουμε – Αποστρατικοποιήστε τα νησιά του Αιγαίου

Κλιμακώνεται καθημερινά η ένταση – Αυξάνεται ο κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου.

Την εμπρηστική ρητορική που συνοδεύεται με απειλές συνεχίζει το καθεστώς Ερντογάν, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επί του πεδίου.

Φαίνεται πως η Άγκυρα αναζητά ευκαιρία για δημιουργία θερμού» επεισοδίου, δοκιμάζοντας καθημερινά την υπομονή των Ενόπλων Δυνάμεων στο ανατολικό Αιγαίο και θέτοντας σε μόνιμη εγρήγορση την ελληνική διπλωματία.

Μετά το «άδειασμα» της Τουρκίας στον ΟΗΕ από τη χώρα μας, με επιστολή την οποία παραθέτονται όλες οι παράνομες πρακτικές της γείτονος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να απαντήσει στην Ελλάδα μέσω των γνωστών απειλών.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επέμεινε και πάλι στην απαίτηση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. «Δεν μπλοφάρουμε» είπε ο Τούρκος υπουργός κατά την πτήση της επιστροφής του από το Ισραήλ.

«Είμαστε απόλυτα σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε το θέμα. Όσα κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγείροντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Οι Τούρκοι μετρούν τις αντιδράσεις μας

Η επανεμφάνιση στο Αρχιπέλαγος του ερευνητικού σκάφους «Γιουνούζ», το οποίο συνοδεύεται από τουρκική ακταιωρό αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι το καθεστώς είναι έτοιμο να κλιμακώσει την ένταση ανά πάσα στιγμή και έρχεται σε συνέχεια των προκλητικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Το Γιουνούζ κινείται από το πρωί της Τετάρτης (25/05) σε διεθνή ύδατα στο «τρίγωνο» Χίος – Μυτιλήνη – Άγιος Ευστράτιος. Κάθε του κίνηση παρακολουθείται από το ελληνικό Λιμενικό, ενώ σε όλο το Αιγαίο έχει αναπτυχθεί το σύνολο σχεδόν του ελληνικού Στόλου, μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2022».

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι μετρούν τις αντιδράσεις μας και την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μιας και επιχείρησαν να αιφνιδιάσουν την Πολεμική μας Αεροπορίας με εισβολή στο FIR Αθηνών ακόμα και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας και της Τρίτης. Αυτό που βρήκαν ωστόσο μπροστά τους, μάλλον τους απογοήτευσε, με τα ελληνικά μαχητικά να τους περιμένουν στο Αρχιπέλαγος και να τους αναχαιτίζουν μέσα σε δευτερόλεπτα, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν άρον άρον στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Παρά τις δυναμικές ωστόσο απαντήσεις που λαμβάνουν, οι Τούρκοι δεν σταματούν τις προκλήσεις, ενώ τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται και έντονη κινητικότητα από τα τουρκικά παράλια, με λέμβους γεμάτες παράνομους μετανάστες, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, να επιχειρούν να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα προωθούμενοι φυσικά από τις τουρκικές Αρχές.

Εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία που έχουν δημιουργήσει πλωτή και εναέρια ασπίδα απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, ο Στρατός Ξηράς από την πλευρά του έχει καταστήσει φρούρια τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ είναι πανέτοιμοι να βρεθούν σε κάθε βραχονησίδα του Αρχιπελάγους.

Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται κάθε στιγμή την στρατιωτική ετοιμότητα της Ελλάδας και για το λόγο αυτό αναζητούν τρόπους που θα πυροδοτήσουν την ένταση. Μία ενέργεια αρκεί για να βάλει «φωτιά» στο Αρχιπέλαγος και για το λόγο αυτό η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει σαφείς εντολές προς τα στελέχη για μεγάλη προσοχή και ψύχραιμες αντιδράσεις, πάντα με βάση τις εντολές που λαμβάνουν από το ελληνικό «Πεντάγωνο».

Σχετικές ειδήσεις