ΕΘΝΙΚΑ

EE σε Τουρκία: Σεβαστείτε την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας – Ικανοποίηση στην Αθήνα

EE σε Τουρκία: Σεβαστείτε την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας – Ικανοποίηση στην Αθήνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία
INTIME

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία

Τις πληροφορίες που υπήρχαν για το θετικό για την Ελλάδα και επικριτικό για την Τουρκία κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής επιβεβαίωσαν όσα έγιναν γνωστά μετά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης των 27 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής η Ευρώπη στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εκφράζει «τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας».

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους για τις τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος περιλαμβάνοντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε, παράλληλα, στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφερθεί στην Τουρκία και κατά την άφιξή του ση Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα (24/06): Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή την φορά τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δυο μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκλειστική υπαίτιο την γείτονα χώρα».

Νέα τουρκική πρόκληση με τις δηλώσεις Οκτάι

Είχε προηγηθεί η προκλητική δήλωση του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάντ Οκτάι, ο οποίος επανήλθε στο προσφιλές το τελευταίο διάστημα θέμα της Άγκυρας, αυτό της αποστρατικοποίησης των νησιών.

«Αυτός που τα λέει αυτά και που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

Σχετικές ειδήσεις