ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Οι φήμες για προσάρτηση των Κατεχόμενων και η αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών

Τουρκία: Οι φήμες για προσάρτηση των Κατεχόμενων και η αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών
Ερντογάν και Τατάρ στη «φιέστα» του ψευδοκράτους τον Ιούλιο του 2021
AP Photo/Nedim Enginsoy

Τουρκία: Τα σχέδια του Ερντογάν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Πώς πρέπει να προετοιμαστεί η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο.

Στις 20 Ιουλίου, στη «μαύρη» επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, φημολογείται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις από τα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Έντι Ζεμενίδις και το «μπλοκ» των Ελληνοαμερικανών Γερουσιαστών, δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων στην Τουρκία. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει για την ώρα από την Άγκυρα.

Η παρουσία του Ερντογάν στα Κατεχόμενα για τη φιέστα που ετοιμάζει κάθε χρόνο το ψευδοκράτος θεωρείται δεδομένη, ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανακοινώσεις τέτοιου τύπου. Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, επεσήμανε πως το σενάριο αυτό είναι αρκετά ακραίο και θα αποτελεί ένα τεράστιο διπλωματικό λάθος από πλευράς Άγκυρας. Όπως εξήγησε, δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ τέτοια πρόθεση πλην όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το παραμικρό καθώς υπάρχει και ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος εκφράζει ακραία εθνικιστικές θέσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι Τούρκοι αναλυτές επαναφέρουν στην επικαιρότητα το θέμα των ελληνικών νησιών. Οι απόψεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Τουρκίας συνεχίζουν να είναι αναθεωρητικές και προκλητικές σε βάρος της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και για «φρένο» στις προκλήσεις, η Άγκυρα συνεχίζει με την ίδια ρητορική.

Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, μάλιστα, υπάρχουν πολλά νησιά τα οποία «η Ελλάδα κατέχει παράνομα και δεν έχουμε μεταβιβαστεί». Στην… ημερήσια διάταξη των καναλιών στη γειτονική χώρα είναι οι περιβόητοι χάρτες με τα νησιά που θα έπρεπε – σύμφωνα με την Άγκυρα – να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Παράλληλα, σε κάθε πάνελ τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, αλλά και σε ιστοσελίδες και εφημερίδες, υπάρχουν αναφορές στις βάσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα και που φαίνετα πως έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα την Τουρκία του Ερντογάν.

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, επίσης, φιλοξενήθηκαν ο καθηγητής Σωτήρης Σέρμπος και ο επίτιμος στρατηγός, Κωνσταντίνος Γκίνης. Αμφότεροι τοποθετήθηκαν για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ειδικότερα για τις τελευταίες πληροφορίες γύρω από τις προθέσεις του Ερντογάν για τα Κατεχόμενα αλλά και για τα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Σέρμπος επεσήμανε πως δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνεργασία πάντα με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, να προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα για την προσάρτηση των Κατεχόμενων στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκίνης επεσήμανε πως με την Τουρκία κανείς δεν πρέπει να υποτιμά καμία πληροφορία καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί εκτεθειμένος όπως έγινε το 1974 αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη σε κάθε επίπεδο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση δημιουργηθεί», υπογράμμισε.

Μια εξήγηση, ωστόσο, στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και στην κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, είναι τα αυξανόμενα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά παραδέχεται πως υπάρχει πρόβλημα στην οικονομία της Άγκυρας, ζητά όμως την επανεκλογή του έτσι ώστε να «λύσει τα προβλήματα».