ΕΘΝΙΚΑ

«Θερμό» επεισόδιο: Ζεσταίνει μηχανές το Abdulhamid Han – Πού θα το στείλει ο Ερντογάν;

«Θερμό» επεισόδιο: Ζεσταίνει μηχανές το Abdulhamid Han – Πού θα το στείλει ο Ερντογάν;

Έτοιμος να «πυρπολήσει» τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο Τούρκος πρόεδρος – Τα αλλεπάλληλα «χαστούκια» από ΗΠΑ και Γερμανία οδηγούν τον «σουλτάνο» στην… αυτοκτονία της κλιμάκωσης με την Ελλάδα – Τον περιμένουν πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις – Θα περάσει την «κόκκινη γραμμή» του 28ου Μεσημβρινού;

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ξεκινήσει, με την Τουρκία να επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή και την Ελλάδα να είναι αποφασισμένη για δυναμική αντίδραση.

Για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι δυναμιτίζουν το κλίμα με την Ελλάδα με «όπλο» τα πλωτά γεωτρύπανα. Αυτή τη φορά δεν είναι το περίφημο από την κρίση του 2020, Oruc Reis, αλλά το ολοκαίνουργιο Abdulhamid Han, το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να… αιφνιδιάσει, το Abdulhamid Han απέπλευσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου (31/07) από το λιμάνι της Μερσίνας στη νότια Τουρκία και άρχισε να βγαίνει στα ανοιχτά, μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Ωστόσο, όπως φαίνεται και στο στίγμα του, δεν κινείται και πιθανότατα πραγματοποιεί τις τελευταίες δοκιμές πριν ξεκινήσεις την αποστολή του. Το πού ακριβώς θα κατευθυνθεί δεν είναι ακόμα σαφές, με πηγές του τουρκικού καθεστώτος να διαμηνύουν πως αυτό θα το ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν.

Δείτε το σημείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο:

Το θέμα είναι βεβαίως για ποιο ακριβώς σημείο θα εκδοθεί NAVTEX για να ξεκινήσει έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο. Αν πάει στην κυπριακή ΑΟΖ το πιθανότερο είναι να πάει στο οικόπεδο 6 όπου έχει ήδη πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και έχει στοιχεία για δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Το συγκεκριμένο τεμάχιο είναι μονίμως στο στόχαστρο της Άγκυρας, μιας και θεωρεί τμήμα του ως τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ στο νότιο κομμάτι του οικοπέδου έχουν ήδη πραγματοποιήσει έρευνες οι εταιρείες ENI/TOTAL και έχουν εντοπίσει σημαντικά κοιτάσματα. Αν δεν πάει στο οικόπεδο 6, εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθεί ακόμα και προς τον κόλπο της Αμμοχώστου, με την Κυπριακή Προεδρία να καλείται τότε να αντιμετωπίσει την κατάσταση διπλωματικά, κοινοποιώντας προς τους Συμμάχους τις πρακτικές του καθεστώτος.

Τι θα γίνει όμως αν το Abdulhamid Han κινηθεί δυτικά και επιχειρήσει να «σπάσει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως το Oruc Reis το 2020; Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως πλέον η αντίδρασή της δεν πρόκειται να είναι ελαστική και δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τετελεσμένα.

Για την Αθήνα «κόκκινη γραμμή» θεωρείται ο 28ος Μεσημβρινός. Αν για τα νησιά μας η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές, τότε για το συγκεκριμένο σημείο της ανατολικής Μεσογείου είναι η θαλάσσια περιοχή δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Τι εννοούμε; Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι απλά ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών και εκατοντάδες από τις ακτές της Τουρκίας. Δηλαδή, δεν μπορεί πλέον να προβάλει επιχείρημα ανάλογο με του Καστελόριζου.

Ποια θα είναι λοιπόν η αντίδραση της χώρας μας; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές σε συμμάχους και Θεσμούς πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραμικρή κίνηση τουρκικού σκάφους στα δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Εδώ είναι η ελληνική κόκκινη γραμμή, το ελληνικό casus belli. Εδώ είναι που

Είναι προφανές πως η Ελλάδα έχει και πάλι απέναντί της μια απειλή, που θέλει πεισματικά να μεταβάλει το status quo. Η κίνηση αυτή είναι μία από τις τελευταίες προσπάθειες του Ερντογάν να επιβιώσει πολιτικά, να περισώσει το λαβωμένο του γόητρο, σε μία τουρκική κοινωνία που παρά τα πλήρως φιμωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αρχίζει να ξυπνά και να αναρωτιέται γιατί το εισόδημα της μειώνεται τόσο δραματικά την ώρα που ο σουλτάνος φτιάχνει παλάτια. Ξυπνάει γιατί βλέπει αυτοί που τους κυβερνούν να μην έχουν ιδέα για τα προβλήματα του ή να είναι βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και να επενδύουν στον φόβο και τον εθνικισμό με σκοπό να κοροϊδέψουν τον λαό της Τουρκίας.

Στην Αθήνα, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναλύουν κάθε κίνηση των γειτόνων και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Και όταν λέμε για κάθε ενδεχόμενο, εννοούμε ακόμα και αυτό της ακραίας κλιμάκωσης.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις επικρατεί απόλυτη ψυχραιμία και σιγουριά για τις δυνατότητές μας, ενώ οι Επιτελείς έχουν διαμορφώσει σενάρια αντίδρασης που περιλαμβάνουν όλο το Αιγαίο, τη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το «μαλακό υπογάστριο», την Κύπρο. Όπως επισημαίνεται, καλό θα ήταν ο Ερντογάν να μην δοκιμάσει την υπομονή και την ανοχή μας. Γιατί αυτή τη φορά η αντίδραση θα είναι τόσο έντονη και αποφασιστική που κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.