ΕΘΝΙΚΑ

Προκλητικός Ακάρ: Να πάρει μαθήματα από την ιστορία η Ελλάδα – Το ΝΑΤΟ να δει τα ψέματα της Αθήνας

Χουλουσί Ακάρ
Νέο παραλήρημα από τον Χουλουσί Ακάρ εναντίον της Ελλάδας
Anadolu Ajansi

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε σε νέες επιθετικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας. Επιμονή για τους S-300 της Κρήτης και παραινέσεις στο ΝΑΤΟ να μην ακολουθεί «τα ψέματα της Αθήνας».

Σε στρατιωτική τελετή σε βάση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας βρέθηκε την Παρασκευή (2/9) ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος για ακόμα μια φορά έστρεψε τα βέλη του προς την Αθήνα. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επιτέθηκε στην Ελλάδα με ακραία ρητορική, επαναλαμβάνοντας την προπαγάνδα για παρενόχληση τουρκικών F-16 από ελληνικά αεροσκάφη και από το σύστημα των S-300 που είναι εγκαταστημένο στην Κρήτη.

Ο Χουλουσί Ακάρ για ακόμα μια φορά έκανε αναφορά στο 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει το μάθημα από την ιστορία, ενώ κάλεσε το ΝΑΤΟ να μην υποστηρίζει «τα ψέματα και τις επιθετικές ενέργειες της Αθήνας».

«Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», ανέφερε ο Ακάρ ενώ για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την έντονη κλιμάκωση στις σχέσεις των δυο χωρών το τελευταίο διάστημα υπογράμμισε «Γίνεται ό,τι πρέπει να γίνει τόσο στον διάλογο όσο και στο πεδίο, δώσαμε την απαραίτητη απάντηση στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας».

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας μίλησε για επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Αθήνας αλλά και για τη ρητορική της Ελλάδας, αναφέροντας πως «Από τις 2 Ιουλίου, η δραστηριότητα αναφέρθηκε σε όλα τα κανάλια του ΝΑΤΟ, όλοι άκουσαν και έμαθαν γι' αυτήν. Είναι αδύνατο να μην το έχουμε μάθει. Εν τω μεταξύ, αναχαιτίστηκαν τα F-16 μας, που εκτελούσαν το καθήκον τους στο ΝΑΤΟ «Δεν ξέραμε ότι υπήρχε τουρκικό αεροπλάνο», είπαν ψέματα με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο».

«Πρόκειται για εξαιρετικά εχθρικές, λανθασμένες ενέργειες. Όλες οι αρμόδιες αρχές, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και εδώ, ακολουθούν το ψέμα και την άρνηση της Ελλάδας κάνοντας κάθε προσπάθεια. Πάντα και παντού ανταποκριθήκαμε στην κακία σας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν υπάρχει θέμα να κάνουμε ένα βήμα πίσω στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας με οποιονδήποτε τρόπο. Προστατέψαμε με ευαισθησία τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», συνέχισε ο Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με τον Ακάρ, η Τουρκία παρακολουθεί στενά «τις ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη φιλία. Το ΝΑΤΟ και οι τρίτες χώρες πρέπει επίσης να δουν τι κάνει η Ελλάδα. Προειδοποιήσαμε όλους τους συμμάχους μας για την Ελλάδα. Περιμένουμε να είναι αντικειμενικοί. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι οι ενέργειες και η ρητορική εδώ δεν αφορούν φιλία ή συμμαχία. Ως Τουρκία, συνεχίζουμε το έργο μας όχι ως βάρος για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας, αλλά ως χώρα που φέρει το βάρος τους».

«Λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή. Η Τουρκία δεν είναι απειλή, φίλοι της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά ισχυρή, αποτελεσματική και αξιόπιστη για τη συμμαχία. είναι σύμμαχος», τόνισε.

Ο Τούρκος υπουργός δεν δίστασε να αναφερθεί ξανά στο 1922 λέγοντας πως η Ελλάδα από το 1919 είχε επιχειρήσει εισβολή στην Τουρκία με την υποστήριξη τρίτων χωρών, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να απογοητευτεί, και να… κρεμάσει πρωθυπουργούς και υπουργούς.

«Έχουμε υπενθυμίσει επανειλημμένα στους συνομιλητές μας να μην μπουν σε παρόμοια περιπέτεια, να μην ξαναμπούν σε μπελάδες, να μην υποστούν ξανά μεγάλο πλήγμα, να εγκαταλείψουν αυτές τις προσπάθειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση και να πάρουν μαθήματα από την ιστορία. Λέμε ότι αυτό είναι ένας λεγόμενος οπλισμός, μια δήθεν συμμαχία κ.λπ. Κρατήστε το χέρι της ειρήνης που έχουμε απλώσει, ας συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία τετελεσμένο γεγονός ότι δεν θα παραβιάσουμε τα δικαιώματα του εαυτού μας ή των Κυπρίων αδελφών μας και ότι θα συνεχίσουμε τα συμφέροντα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα. συνεχίζουμε να λέμε ότι θα το προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Τουρκία, δόξα τω Θεώ, μπορούμε να το κάνουμε και αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις