ΕΘΝΙΚΑ

Σταθακόπουλος στο Newsbomb.gr: Ψυχολογική επιχείρηση της Τουρκίας η κράτηση Τζιτζικώστα

Σταθακόπουλος στο Newsbomb.gr: Ψυχολογική επιχείρηση της Τουρκίας η κράτηση Τζιτζικώστα
AP Photo

Διεθνής κατακραυγή για το επεισόδιο της κράτησης του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη - Τι είπε για την στάση της Τουρκίας ο Διδάκτωρ της Παντείου, Οθωμανολόγος/Τουρκολόγος και δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω, Δημήτρης Σταθακόπουλος, στο Newsbomb.gr 

Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι τεταμένες, ειδικά το τελευταίο διάστημα, και μετά από την παράνομη και καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, μια πολεμική σύγκρουση παραμένει απίθανη.

Ο Διδάκτωρ της Παντείου, Οθωμανολόγος/Τουρκολόγος και δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, Δημήτρης Σταθακόπουλος, ανέφερε στο Newsbomb.gr πως «δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Τουρκία θα συγκρουστεί με την Ελλάδα».

Και συμπλήρωσε πως «η Τουρκία χρησιμοποιεί την τακτική της πολιορκίας. Πολιορκία σημαίνει χαμηλής έντασης καθημερινές και διαχρονικές προσβολές και αμφισβητήσεις των θέσεων της Ελλάδας, του αξιακού της κώδικα, της στρατηγικής, των συμμαχιών και φυσικά των θεσμικών αξιωματούχων της Ελλάδας (πολιτικών)».

Ο κος Σταθακόπουλος τόνισε πως «όλο αυτό το φαινόμενο με τη σύγχρονη ορολογία, ανήκει στις λεγόμενες ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά του αντιπάλου. Ευρύτερος σκοπός να καμφθεί το ηθικό της κοινής γνώμης των Ελλήνων πολιτών, ούτως ώστε να αποδεχθούν τη δυναμική της Τουρκίας, να πιέσουν τους πολιτικούς της Ελλάδας, να συμβιβαστούν στα καταχρηστικά αιτήματα της Τουρκίας. Με τις ψυχολογικές αυτές επιχειρήσεις (η παλιά παροιμία που έλεγαν οι παππούδες μας "τον φόβο μου να έχεις") η Τουρκία προσδοκά να κερδίσει την Ελλάδα αναίμακτα, δεδομένου ότι όποιος κερδίζει μάχες αναίμακτα, είναι και ο καλύτερος στρατηγός σύμφωνα με τον αρχαίο συγγραφέα Πολύαινο (το έργο του λέγεται Στρατηγήματα), αλλά και το έργο του Λέοντα Τολστόι "Πόλεμος και Ειρήνη" με την γνωστή ρήση "έχω σύμμαχο τον χρόνο και την υπομονή"».

Κατέληξε λέγοντας πως «η Ερντογανική Τουρκία λειτουργούσε και λειτουργεί ως κράτος πειρατής».

«Άρα, μέσα στα πλαίσια των ψυχολογικών επιχειρήσεων εντάσσω και το περιστατικό/καψόνι στον κύριο Τζιτζικώστα, ως τουβλάκι στον τοίχο που οικοδομεί κατά της Ελλάδος σύμφωνα με τα προαναφερόμενα», ανέφερε σχετικά με την παράνομη κράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Αποφεύγω να πάω στην Κωνσταντινούπολη»

Νωρίτερα, ο κ. Σταθακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ανέφερε πως και ο ίδιος αποφεύγει πλέον να επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία.

Όπως είπε, θεωρεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015 και έπειτα, κινδυνεύει με σύλληψη αν βρεθεί στη γειτονική χώρα.

Σμύρνη: Το χρονικό της τουρκικής πρόκλησης

«Πριν από ένα μήνα εγκαινιάσαμε μια νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, επέλεξα να πάω με αυτό το πλοίο στη Σμύρνη γι’ αυτή τη συνέλευση που θα γινόταν, την Ευρωμεσογειακή, μια πολύ σημαντική συνέλευση ενός ευρωπαϊκού επίσημου θεσμού, στην οποία θα προήδρευα. Μόλις έφτασε το πλοίο στη Σμύρνη, και μετά την υποδοχή των τοπικών αρχών, των όποιων ήμουν και προσκεκλημένος, κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων προέκυψε το πρόβλημα αυτό», ήταν τα λόγια του Απόστολου Τζιτζικώστα σχετικά με την παράνομη κράτησή του στη Σμύρνη.

«Η συνέλευση ήταν γνωστή εδώ και ένα χρόνο. Ο υπεύθυνος για τη φετινή διοργάνωση δήμος Σμύρνης μας προσκάλεσε. Με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα θα προήδρευα. Είχα επισκεφθεί την Τουρκία κατά το παρελθόν, και είχε ανακοινωθεί το όνομα στα φυλλάδια της εκδήλωσης. Δεν είναι διοργάνωση δήμου, άλλα επισήμου ευρωπαϊκού θεσμού, αυτό διαφοροποιεί τα πράγματα» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης ερωτηθείς αν οι τουρκικές αρχές τον γνώριζαν.

«Όταν χτύπησαν το όνομά μου στα κομπιούτερ οι Τούρκοι αστυνομικοί δημιουργήθηκε αναστάτωση. Άρχισαν να μιλάνε τουρκικά μεταξύ τους, να κάνουν τηλεφωνήματα, αντιλαμβάνεστε ότι μετά από τρία λεπτά ρώτησα τους υπευθύνους του δήμου που είχαν έρθει να με υποδεχθούν, και μού είπαν: "μην ανησυχείτε κ. πρόεδρε προφανώς έχει γίνει κάποιο λάθος"».

Ωστόσο, μετά προέκυψε ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία, μου ανακοινώθηκε, οι άνθρωποι από το δήμο βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση, δεν υπάρχει αμφιβολία, και με οδήγησαν σε ένα δωμάτιο σε ένα γραφείο, της τουρκικής αστυνομίας στο λιμάνι της Σμύρνης μέχρι να δοθούν εξηγήσεις. Ήταν μαζί μου η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη (…)».

«Όταν είδα ότι οι Τούρκοι δεν προτίθενται να μου δώσουν εξηγήσεις, επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, με την ΕΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της, τους πρέσβεις της Ελλάδας και της ΕΕ στην Άγκυρα και ξεκίνησαν τηλεφωνήματα και πιέσεις».

«Παρέμεινα», συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας, «επτά ώρες μεταξύ γραφείου και πλοίου, όταν οι Τούρκοι μου ανακοίνωσαν ότι θα αρθεί η απαγόρευση... Δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω στην Τουρκία, είχα πάρει τις αποφάσεις μου».

«Ήθελα να φύγω την ίδια στιγμή, δεν είχα τρόπο, το πλοίο έφευγε τις επόμενες 24ωρες δεν υπάρχουν πτήσεις από Σμύρνη, δεν ήθελα να πετάξω μέσω Κωνσταντινούπολης, και επίσης μέχρι να αρθεί η απαγόρευση δεν μπορούσα να φύγω από το χώρο του λιμανιού».

«Δεν υπάρχει κανένα λάθος»

O Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε, για την απόφασή του να φύγει, ότι σε μια αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας στο εξωτερικό αλλά τους Έλληνες, και δεν πρόκειται να δεχθώ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, ποτέ. Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων για εμένα είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Δεν υπάρχει κανένα λάθος ή συνωνυμία... Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και δεν πείθουν κανέναν… Δεν πρόκειται για τεχνικό, τεχνητό λάθος ήταν. Στο πλαίσιο των προκλήσεων ήταν το περιστατικό αυτό, φαίνεται ότι στην Τουρκία το βαθύ κράτος έχει ισχυροποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, υπάρχει διολίσθηση στα άκρα της Τουρκίας, φοβάμαι είναι χωρίς επιστροφή αυτός ο δρόμος, δρόμος που βαθαίνει τα χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Αυτή τη φορά το προσωποποίησαν, και μάλιστα σε αξιωματούχο που επισκεπτόταν τη χώρα, όχι με την ελληνική, αλλά με την ευρωπαϊκή του ταυτότητα σημείωσε.

Διευκρίνισε πάντως ότι «ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης κ. Ιμάμογλου και ο δήμαρχος Σμύρνης στάθηκαν στο πλευρό μου, είναι πράγματι αξιοσημείωτη η στάση τους, ήρθαν σε επαφή μαζί μου για να μου εκφράσουν το θυμό και τη λύπη τους».

Δεν έχει, παρατήρησε, δοθεί ο λόγος γιατί υπήρξε η απαγόρευση στο πρόσωπό μου. Ζήτησε στο πλαίσιο αυτό να προβληματίσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ, η ισχυροποίηση του βαθέος κράτους στην Τουρκία.

Αντιδράσεις για την τουρκική πρόκληση

Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε το συμβάν κάνοντας λόγο για παράνομη και καταχρηστική κράτηση. «Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή στην καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές και κινητοποιηθήκαμε για την παροχή αρωγής», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., Βάσκο Άλβες Κορντέιρο. «Πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κορντέιρο.

«Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Τουρκία για την υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση εν όψει της κατάλληλης απάντησης» πρόσθεσε.

Την «αδικαιολόγητη πρόκληση» της Τουρκίας καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Ενώ φαινομενικά τηρεί τις αξίες της Ε.Ε. ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία κράτησε εχθές και απαγόρευσε την είσοδο στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα. Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση» αναφέρεται σε ανάρτηση του κόμματος στο Twitter.

Στο μεταξύ ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στη Σμύρνη, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ.-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Κατέθεσα επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν. Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική χώρα. Οι δικαιολογίες της Τουρκίας, δεν πείθουν πλέον κανέναν. Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο» ανέφερε η κ. Σπυράκη.

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις ακραίες προκλήσεις και χθες έφτασε στο σημείο χωρίς λόγο να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε Ευρωπαίο πολίτη, που επρόκειτο να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM».

Το περιστατικό προκάλεσε και την αντίδραση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δήλωσε πως θα ενημερώσει τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις.

Σχετικές ειδήσεις