ΕΘΝΙΚΑ

Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι: Στις 10 παραβιάσεις έγιναν 9 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά

Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι: Στις 10 παραβιάσεις έγιναν 9 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά

Φαίνεται πως οι Τούρκοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο το ατύχημα στο Αρχιπέλαγος – Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απαντούν τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Το προηγούμενο διάστημα τονίζαμε συνεχώς πως οι Τούρκοι επιχειρούσαν μεν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ωστόσο, απέφευγαν τις περισσότερες φορές την επαφή με τα ελληνικά μαχητικά.

Τα «χουνέρια» των πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας προς τους Τούρκους ήταν τέτοιου μεγέθους που οι Τούρκοι είχαν εφιάλτες από το καθημερινό «kill» να ουρλιάζει στα αυτιά τους, δευτερόλεπτα μετά την εισβολή τους στο FIR Αθηνών.

Το τελευταίο διάστημα εντούτοις, οι Τούρκοι πιλότοι έχουν κλιμακώσει τις προκλήσεις και φαίνεται να επιδιώκουν την ένταση στον αέρα του Αρχιπελάγους. Δεν είναι μόνο οι δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις που γίνονται καθημερινά. Είναι το γεγονός ότι οι χειριστές της TuAF επιδιώκουν την αναμέτρηση με τους Έλληνες, ακόμα και αν λοκάρονται από τα πρώτα δευτερόλεπτα της εναέριας αναμέτρησης.

Το σημερινό δελτίο για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί. Συνολικά 16 τουρκικά F-16, εκ των οποίων τα μισά οπλισμένα, «έσπασαν» το FIR Αθηνών 10 φορές, με τους Έλληνες πιλότους να τους καταδιώκουν και να εμπλέκονται μαζί τους τις 9 φορές και να βγαίνουν τελικά νικητές από όλες τις αερομαχίες.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς έχει δώσει σαφείς εντολές για ψυχραιμία και άμεσες απαντήσεις μέρα και νύχτα.