ΕΘΝΙΚΑ

Αισιόδοξος ο Τσαβούσογλου πως η Ουάσιγκτον θα εγκρίνει την πώληση F-16 στην Άγκυρα

Αισιόδοξος ο Τσαβούσογλου πως η Ουάσιγκτον θα εγκρίνει την πώληση F-16 στην Άγκυρα

Ο Τσαβούσογλου συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών

Ενόψει της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος πως η Ουάσινγκτον θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, επικαλούμενος τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» ΗΠΑ και Τουρκίας.

Κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου αντιτίθενται σθεναρά στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, αψηφώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Τσαβούσογλου συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών καθώς και «τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με τους Κούρδους μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Συρία».

Σε κοινές δηλώσεις τους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Όταν υπάρχουν διαφορές, αυτό ακριβώς επειδή είμαστε σύμμαχοι, βρίσκουμε λύσεις και αυτό είναι καλό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να πούμε σχετικά με το πού βρισκόμαστε στην Ουκρανία, αλλά και άλλες περιφερειακές προκλήσεις τις οποίες βλέπουμε από κοινού ταυτόχρονα».

Ο Τούρκος ομόλογός του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Εμείς επίσης θα μιλήσουμε για σημαντικά ζητήματα σε διμερές επίπεδο, σε επίπεδο διμερής αμυντικής συνεργασίας, αλλά και ιδιαίτερα σε σχέση με τα F-16. Και όπως προείπα θα το δούμε μαζί. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τις ΗΠΑ. Άρα αναμένουμε την έγκριση που θα συνάδει πάντα με τα κοινά μας ζωτικά συμφέροντα».



Πηγή: Reporter.gr



Πηγή: Reporter.gr