ΕΘΝΙΚΑ

Έτσι θα είναι τα αμφίβια τεθωρακισμένα που θα πάρει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ

Αμφίβια, ΗΠΑ
Associated Press

Η ελληνική προμήθεια αναμένεται να αγγίξει τα 75 οχήματα, τα οποία είναι παραλλαγή εφόδου, διοίκησης και περισυλλογής ενώ το δυνητικό κόστος τους αναμένεται να φτάσει τα 256 εκατομμύρια δολάρια

«Πράσινο φως» έδωσαν την Παρασκευή, 17 Μαρτίου, οι ΗΠΑ, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, για την πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα. Η έγκριση της πώλησης έγινε με επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι το AAV-7. Πρόκειται για ένα τεθωρακισμένο που μπορεί να κινηθεί και σε στεριά αλλά και σε θάλασσα και μπορεί ακόμη να μεταφέρει τρία άτομα πλήρωμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το τεθωρακισμένο μπορεί να μεταφέρει πίσω 21 πεζοναύτες υπό κάλυψη θώρακα. Το τεθωρακισμένο έχει ταχύτητα στο νερό τα 13 χιλιόμετρα ανά ώρα ενώ ο οπλισμός του είναι ένας πυργίσκος με ένα πολυβόλο και ένα βομδιδοβόλο 40 χιλιοστών. Η χρησιμότητα των τεθωρακισμένων από τους πεζοναύτες αναμένεται να είναι τριπλή.

  • Πρώτον, η ενίσχυση σε νησί,
  • δεύτερον, η κατάληψη νησιού όταν δέχεται πυρά ή απόβαση σε επιθετική ακτή.
  • Τρίτον, ο χαρακτήρας του τεθωρακισμένου είναι, από τη δημιουργία του, επιθετικός.

Η ελληνική προμήθεια αναμένεται να αγγίξει τα 75 οχήματα, τα οποία είναι παραλλαγή εφόδου, διοίκησης και περισυλλογής ενώ το δυνητικό κόστος τους αναμένεται να φτάσει τα 256 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα η αμερικάνικη πλευρά ενημέρωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας μας ότι είναι διαθέσιμα 300 θωρακισμένα οχήματα, τα γνωστά ως «Bradley», τα οποία αναμένεται να μεταβούν και στην Ουκρανία. Εχει τριμελές πλήρωμα, μπορεί να μεταφέρει και έξι πεζικάριους στην πίσω πλευρά του αλλά έχει και ισχυρό οπλοστάσοι.