ΕΘΝΙΚΑ

Καπνογόνα και χάος πάλι στην αλβανική Βουλή στη σκιά της υπόθεσης Μπελέρη

Καπνογόνα και χάος πάλι στην αλβανική Βουλή στη σκιά της υπόθεσης Μπελέρη
AP

Απίστευτα πλάνα κάνουν τον γύρο του κόσμου από την Βουλή της Αλβανίας

Σκηνές χάους επικράτησαν στην αλβανική Βουλή την ώρα που η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη είναι σε εξέλιξη δημιουργώντας τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας..

Απίστευτα πλάνα κάνουν τον γύρο του κόσμου, όπως μεταδίδει το Star δείχνοντας έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης να προσπαθεί να πηδήξει πάνω από τους φρουρούς, προκειμένου να πει στο κοινοβούλιο, ενώ μπλε και κόκκινα καπνογόνα κάνουν την εμφάνισή τους στη συζήτηση για τη μεταναστευτική συμφωνία με την Ιταλία, την οποία το Συνταγματικό Δικαστήριο αμφισβητεί, ενώ κάπου εδώ να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκτυλίσσονται τέτοιου είδους επεισόδια στη Βουλή της Αλβανίας, καθώς σημειώθηκαν και πριν από περίπου 3 εβδομάδες.

Η αντιπολίτευση δε φωνάζει και ζητά να ερευνηθεί η κυβέρνηση Ράμα, για διαφθορά.

AP
AP

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ράμα

Ο Έντι Ράμα πάντως, την ώρα που το αλβανικό κοινοβούλιο... πυρπολούταν ήταν στις Βρυξέλλες και άκουγε τις προειδοποιήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για βέτο στην Αλβανία «Το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ σε σύντομο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ράμα επιβεβαιώθηκε η ρήση «μία εικόνα... χίλιες λέξεις».

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αλβανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ μόνο εάν προηγουμένως λυθεί το θέμα Μπελέρη. Ο Ράμα απάντησε σε αλβανικό κανάλι λέγοντας ότι δεν πρέπει να τσακωνόμαστε σαν... ζώα. «Όσο περισσότερο μετατρέπουμε τις διαφωνίες σε λόγους τσακωμού, τόσο πλησιάζουμε στη ζωολογία. Με τον Μητσοτάκη δεν έχουμε τίποτα προσωπικό, αντίθετα η χθεσινή κουβέντα ήταν φιλική». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε σχετικά «Eίμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να γίνει σεβαστό αυτό που λέμε για να προχωρήσει η διαδικασία αλλά είναι μια προϋπόθεση που δεν μπορεί να μπει στο ζύγι».

Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί «σιγοντάρουν» τον Ράμα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός πάντως φαίνεται πως έχει στο πλευρό του Γερμανούς, Ισπανούς, που έχουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και τους Ιταλούς οι οποίοι προσπαθούν να φτιάξουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Αλβανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως «Είναι καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη - μέλη της ΕΕ» προκαλώντας την ενόχληση της Αθήνας, σύμφωνα με το Star, που απάντησε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να μην κρύβουν την ενόχλησή τους από τις δηλώσεις του Σολτς.